Yeni Başlayanlar için Bitcoin Madenciliği (Mining) Nedir?

Yeni Başlayanlar için Bitcoin Madenciliği (Mining) Nedir?

bitcoin-madenciligi

Bitcoin madencileri terimine rastlamadan önce kripto piyasasında çok derinlere inmek zorunda değilsiniz. Bitcoin madenciliğini, hangi amaçlara hizmet ettiğini ve nasıl olunacağını anlamak, blockchain teknolojisine aşina olmanın önemli bir parçasıdır. Bitcoin madencileri, dünyanın en büyük blok zincirinin çekirdeğidir. Kullanıcıları nasıl güvende tuttukları ve Bitcoin’in benimsenmesini ilerletmeye nasıl yardımcı oldukları aşağıda açıklanmıştır. Blockchain Bir Bitcoin madencisinin ne olduğunu anlamak için önce blockchain teknolojisini anlamanız gerekir. Bankanız gibi merkezi sistemlerin aksine, blok zinciri, defteri güvende tutmak için merkezi olmayan bir protokole dayanır. Bitcoin Madencileri nedir? Geleneksel bir bankacılık senaryosunda, merkezi finans kurumunuz işlem talebinizi alır ve ardından kendi gündemlerine ne kadar uygun olduğuna bağlı olarak onaylar veya reddeder. Bitcoin ağında, merkez bankasının yerini normal kullanıcılar alır. Düzenli kullanıcıların tümü, işlem bloklarını eşzamanlı olarak doğrulamak için birlikte çalışır. Bu kullanıcılar, Bitcoin madencileri olarak bilinen kişilerdir. Madenci terimi, yeni Bitcoin’i başarılı bir şekilde basmak için gereken zaman ve kaynak miktarını ifade eder. Tıpkı altın madenciliği gibi, varlığın yaratılmasıyla ilgili bir harcama vardır. Bu şekilde, her yeni Bitcoin doğal bir değerle doğar.

Bitcoin’in blok zincirinde, her madenci (düğüm olarak da bilinir), her işlemi doğrulamak için ağ ile birlikte çalışır. Bununla birlikte, yalnızca bir madenci ödülü alır ve gerçek bloğu işlem zincirine ekler, böylece blok zincirini genişletir.

Yeni Başlayanlar için Bitcoin Madenciliği (Mining) Nasıl Yapılır?

Bitcoin’in ağı, çabalarının karşılığını hangi düğümün alacağını belirlemek için Proof-of-Work (PoW) olarak bilinen bir protokol sunar. Bu sistem gelişmiş bir matematiksel denklemdir. Denklem o kadar zordur ki, bilgisayarınızın denklemi doğrudan tamamlamak yerine rastgele tahminler yapması sizin için daha mantıklıdır. Bu rastgele tahmin, işlemcinizi maksimuma çıkarır. Bu hesaplama çabası, elektrik maliyetleri şeklinde harcamalarla sonuçlanır. Raporlar, Bitcoin’in enerji tüketimini saniyede yaklaşık 120 gigawatt (GW) olarak belirledi. Bu, yılda yaklaşık 63 terawatt-saate (TWh) dönüşür.

SHA-256

Bitcoin ağı, SHA-256 olarak bilinen matematiksel bir algoritmaya dayanır. SHA, güvenli hash algoritması anlamına gelir. Bu tek yönlü kriptografik hash işlevi, her Bitcoin işleminin eklenmeden önce birden fazla kaynak tarafından doğrulanmasını ve onaylanmasını sağlar. Ekstra güvenlik sağlamak için Bitcoin, SHA-256 işlevini iki kez uygular. Bu işlem, çift SHA-256 olarak bilinir.

Ödüller

Bitcoin, madencileri yeni basılan Bitcoin’deki çabaları için ödüllendiriyor. Özellikle bu, yeni Bitcoin’in piyasaya girdiği tek zamandır. Bu şekilde, Bitcoin öngörülebilir bir parasal arz olarak işlev görür. İlk günlerinde, Bitcoin madencileri sorunları için 50 BTC ödül aldı. Bu bugün bir servet gibi görünse de o zamanlar sadece birkaç dolardı.

Otomatik Zorluk Ayarı

Bitcoin’in istikrarlı bir şekilde çıkarılmasını sağlamak için, sistem zor bir ayarlama algoritması kullanır. Bu protokol, SHA-256 denkleminin cevabının doğru cevap olarak seçilebilmesi için önünde belirli sayıda sıfır olmasını gerektirir. Bu denklemin zorluğu, cevabın önsözünde daha fazla veya daha az sıfır kullanılmasıyla artırılabilir veya azaltılabilir. Kesinlikle, zorluk ayarlama algoritması, ağın toplam hash gücüne dayanır. Ne kadar çok madenci katılırsa denklem o kadar zorlaşır. Ayrıca, madencilik kuleleri ne kadar güçlü olursa denklem o kadar zor olur. Bu, yeni Bitcoin’in piyasaya on dakikalık aralıklarla girmesini sağlar.

Zorluk ayarlamasının bir parçası olarak, Bitcoin’in madencilik ödülleri zamanla yarı yarıya azalır. Bu düşüş, madalyonun piyasadaki yükselen değerine denk geliyor. Bu olaylar, madencilik topluluğu tarafından yarılanma olarak bilinir. Bunlar, genellikle Bitcoin’in değerinde stratosferik kazançların izlediği devasa olaylardır. Son halving 11 Mayıs 2020’de gerçekleşti.

İleri Düzey Madenciler Pazara Giriyor

Bitcoin’in değeri arttıkça, madencilerin SHA-256 denklemini daha iyi çözmenin yollarını bulma ilgisi de arttı. Bu çabalar, Bitcoin işlemlerini onaylamak için özel olarak tasarlanmış özel yapım madencilik teçhizatlarının oluşturulmasına yol açtı. Bu madencilik kuleleri, ev yapımı projeler olarak başladı. Bugün, madencilik teçhizatı endüstrisi milyarlarca doları kapsıyor. GPU Madencileri İlk büyük madencilik teçhizatı yükseltmesi, madenciler grafik kartlarının SHA-256 denkleminin tekrarlayan görevini çözmede çok daha hızlı olduğunu fark ettiğinde geldi.

Bitcoin Madenciliğinin Geleceği

Bitcoin madenciliğinin geleceğinin neler getireceğini kimse tahmin edemez. Üreticilerin maden ocakları açısından işleme sınırlarını zorlamaya devam edeceğine şüphe yok. Ayrıca, Bitcoin’in kurumsal olarak benimsenmesinin önümüzdeki aylarda da daha fazla ağ kullanımına neden olacağı konusunda güçlü bir şans var. Tüm bu endişeler, madenciler açısından daha fazla zorluğa yol açmaktadır. Ek olarak, bir gün 21 milyon Bitcoin’in tamamının çıkarılacağı gerçeği var. Bu noktada ağa ne olacağından kimse emin değil, ancak çoğu analist, Bitcoin’in bu zamana kadar önemli bir değere sahip olacağı konusunda hemfikir. Mevcut Bitcoin ihraç oranında, son Bitcoin 2140 civarında çıkarılacak. Neyse ki, geliştiricilerin bir şeyleri çözmesi için bolca zaman var.

Sizi Arayalım