VPN Nedir, Ne İşe Yarar? VPN Nasıl Kullanılır?
VPN pek çok kişi tarafından merak edilen bir kavramdır. Bu kapsamda Vpn açılımı nedir? Kelime İngilizce kökenlidir ve açılımı ‘ Vitual Private Network ‘ olarak yapılmaktadır. Bu uygulama ile pek çok alanda fayda sağlanmak ile birlikte kullanımında dikkat edilmesi gereken durumlar da mevcuttur.
İngilizce olarak tabir edilen Vpn ne demek? Dediğimizde de cevap olarak sanal özel ağ olarak bir çeviri yapılabilmektedir. Bu da açıklamaya tabi tutulur ise fiziki olarak kullanıcının bulunmadığı bir mekândan internet üzerinde erişim sağlaması olarak söylenebilir. Bu anlamda ülkede yasaklı olan sitelere girilmesini de mümkün kılan bir özelliğe sahip uygulama olduğundan bahsedilebilir.
Genel anlamda Vpn nedir? Sorusuna verilecek cevap ise internet üzerinde gösterilen ve sağlanan gerçek IP adresinin gizlenerek, fiziksel olarak o mekânda bulunulmamasına rağmen farklı bir IP adresi üzerinden internet üzerinde aktivite göstermeye yarayan bir sistem olarak tanımlanabilmektedir.
Neden VPN Kullanılır?
Genel tanımda VPN yalnızca yasaklı sitelere girmenin bir yolu olarak düşünülebilse de aslında o şekilde hizmet vermemektedir. Yetki alanlarından biri bu olsa da bu uygulamanın kullanımı pek çok alanda gerçekleştirilmektedir. O nedenle bir internet kullanıcısının neden VPN kullanmayı seçtiğine bir göz atılacak olursa ve en sık sorulan sorulara cevap verilecek olursa; Vpn ne işe yarar?
İnternet üzerinde yer alan IP adresi, herkese açık hale gelebilmektedir. Bu da güvenlik anlamında oldukça büyük bir zafiyet olarak adlandırılabilir. İnterneti sadece ev ortamında kullanmamaktayız. Bu anlamda sosyal ortamda kişinin kendi hesaplarına giriş yapması ile ortak Wi – Fi noktalarında bir savunmasızlık söz konusu olabilir. Bunun için VPN kullanımı güvenlik adına önem arz etmektedir.
Herkes gün içerisinde internet üzerinden araştırmalar gerçekleştirmektedir. Bu araştırmalar ile de web siteleri veri toplayarak karşımıza bu konudaki reklamları çıkarmaktadırlar. İnternet üzerindeki arama geçmişini gizli olarak kullanabilmek adına da VPN uygulamaları tercih edilebilir niteliktedir.
Hem ülke sınırları içerisinde hem de farklı ülkeler kapsamında bazı uygulamalara, internet sitelerine erişim engelleri getirilmiş olabilir. Bunlar oldukça severek kullandığınız veya işinize yarayan uygulamalar olabilir. Bu anlamda evrensel olarak özgür bir şekilde internet üzerinde yayında olan tüm sitelere erişmek için de bu uygulama tercih edilebilir.
İnternet üzerinde korsancılık oldukça yaygın olarak söz konusu olmaktadır. Bu kapsamda da kişisel bilgileri güvenlikli bir şekilde korunması önem arz etmektedir. Bu da VPN kullanımı ile sağlanabilmektedir.
VPN Nasıl Bağlanır?
VPN kurulması ve bağlanması çok zor olmayan bir uygulamadır. Ücretli ve ücretsiz olarak sunulan özellikleri ile farklı kurulum yolları da mevcuttur. Genel olarak bakıldığında Vpn nasıl kurulur?
Bireysel olarak VPN kurulumlarında birkaç farklı yol bulunmaktadır. Bunlardan biri bir uygulama kapsamında Vpn bağlantısı gerçekleştirmektir. Uygulama veya yazılım ile gerçekleştirilebilen bu bağlantılarda üyelik oluşturmak önemlidir. Ücretli veya ücretsiz versiyonları da bulunmaktadır. İlgili yazılım veya uygulama yüklendikten sonra hızlı bir şekilde bağlantı gerçekleştirilebilir. Fakat ücretli olarak sunulanlar her cihaz için ayrı ücretlendirme aldıkları için mali açıdan yüksek olabilmektedirler.
Sıkça sorulan sorular kapsamında Vpn nasıl kurulur? İkinci bir bağlanma türü olarak bakıldığında da yazılımın direkt kullanıcı tarafından bilgisayar veya telefona kurulması söz konusu olabilmektedir. Bu durum hem mali açıdan daha uygun fiyatlar ile yapılabilmekte hem de tüm cihazlar için otomatik olarak gerçekleştirdiği koruma ile bilinmektedir.
VPN Türleri Nelerdir?
Tür ve kullanım alanı bazlı olarak bakıldığında üç farklı VPN kullanım alanı olduğundan söz edilebilir. Bu kapsamda ilki devamlı olarak bahsedilen ve fiziksel olarak mekânda bulunulmasa dahi internete bağlanmayı sağlayan sistem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu evden, ofise bağlanmak olarak da örnek verilebilir.
İkinci tür ve kullanım alanına bakıldığında da farklı ülkeler üzerinden bu bağlanmanın gerçekleştirilmesidir. Ülke kapsamında engelli sitelere ulaşım bu yol ise sağlanabilmektedir. Bu tür VPN kullanımının sağladığı bir avantaj, sosyal alanlarda internet hesaplarında giriş yapıldığında korsan saldırılara karşı sistemleri korumak olarak düşünülebilir.
Üçüncü olarak kullanılan VPN ise daha çok oyuncular tarafından tercih edilmektedir. Bu da oyunlarda takılma ve donma gibi sorunların önüne geçmesi ile bilinen bir sitem olarak söylenebilir.
VPN Çalışma Prensibi Nedir?
Pek çok anlamda farklı türleri bulunan VPN’ ler genel olarak aynı teknoloji üzerinde tanımlanmışlardır. Amaçları farklı olsa da çalışma prensibi kapsamında benzer özellikler gösteren yapılardır.
Çalışma açısından bakılacak olursa bu sistemler öncelikle fiziksel olarak şifreli bir ağ üzerinden kendileri için bir açıklık oluşturarak işe başlarlar. Bu açıklık dışarıdan görülemeyecek şekilde tasarlanmıştır. Bu anlamda son derece bir gizlilik söz konusudur. Bu da sağladığı avantajlardan gizliliğin açıklaması olarak gerçekleştirilebilir. Bazen söz konusu bağlantısının sağlandığı ile ilgili bir konu görünebilse de içerik anlamında ortaya çıkan hiçbir durum bulunmamaktadır.
Çalışma kapasitesinde bu çözümler ile bilgisayar, telefon veya tablet üzerinden özel olarak nitelendirilen bir ağ sürücüsü tanımlanmaktadır. Bu sürücü bağlantı noktasında internete ulaşımı gerçekleştiren ağ bağdaştırıcısı görevi ile yeni bir IP noktası sağlamakta ve bu şekilde de yeni açılan noktalara erişim güven ile sağlanabilmektedir.
VPN Kullanmak Ücretli Mi?
VPN kullanım türlerine bakıldığında ücretli veya ücretsiz adımların olduğundan söz edilmişti. Bu anlamda ücretsiz şekilde VPN kullanılabilir fakat bunlar güvenlik açısından zafiyeti ortak nokta haline getirebilir ve bağlantıda kopukluk gibi çeşitli sorunlara neden olabilir. Bunun yanında ücretli olarak kullanılan Vpn bağlantısı da güvenli olmasına karşın yüksek ücretler sunabilir. Bu nedenle iki tür olduğunu da bilerek hareket etmek en sağlıklısı olacaktır.