Token Nedir? Coin ile Token Arasındaki Farklar
Ekonomi alanında dijital paralar oldukça önemli bir yere sahiptir. Özellikle ekstra maddi kazanç sağlamak isteyen kişiler bu anlamda kripto para yatırımına yönelmiştir. Sadece ekstra gelir sağlamak da değil pek çok kişi ana gelirini bir kripto para borsasında sağlıyor. Bu anlamda pek çok kişi Token nedir gibi konuları da detaylı bir şekilde araştırmaya başlamıştır. Şu an pek çok kişi tarafından kripto paralar oldukça fazla tercih edilmektedir. Aslında dijital para olarak da düşünülebilir. Şu an kripto para birimi olarak oldukça çeşitli para birimi bulunur. Coin de en çok bilinen ve en çok tercih edilen kripto para birimleri arasında yer almaktadır. Ancak ikisinin arasındaki farklar yatırımcıların kendi tercihlerine yönelik olarak değişmektedir.
Token Nedir?
Token aslında kullanıcıların birincil olarak blok zincirinin türevleri olan çok enlerin oluşturulmasında, yönetmesinden ve çıkarmasında oldukça olanak tanıyan bir gider türüdür. Yani kripto para borsasında en çok bilinen Ethereum gibi çok daha geniş akıllı sözleşmeler platformlarında tercih edilen bir para birimi olarak da söylenebilir. Örneğin 2018 senesinde Ethereum‘un ilk ICO çılgınlığı olduğu zaman ERC- 20 token standardı tarafından desteklenmiştir. Bu protokol aslında Ethereum blok zincirlerinde birbiriyle temas edebilen tokenleri oluşturabilmek için tercih edilmiştir. Bu projelerde Ethereum para biriminde akıllı sözleşmeler kullanılan bir uygulama duyurmuştur bununla beraber uygulamayı geliştirmiştir.
Bu uygulamada kullanılabilmek amacıyla bu süreç içerisinde bir native ve token çıkarılmıştır. Bu anlamda kişiler doğrudan Ethereum gibi yatırımcılardan fon toplamaya başlamıştır. Tokenler genel olarak bir uygulamanın ekosisteminde belirli olan davranışları teşvik edebilmek ya da ücret ödeyebilmek için ‘utility token’ olarak işlev üstlenmişlerdir. Bu anlamda kripto para piyasasında oldukça benzersiz bir konuma da sahiptir. Yani tokenler daha çok Ethereum ekosisteminde bulunan Dai gibi çeşitli coinlerin çok daha geniş kripto blok ve para zinciri ağında uygulamaya tamamen özgü olan totemleri olarak bulunmaktadır.
Ethereum adı altında çok daha geniş altcoinler bulunur. Coinlerde herhangi bir şekilde standartlaştırma yapılmamıştır. Çok çeşitli farklı kodlardaki protokoller üzerinden geliştirilmiştir. Bu anlamda kripto para borsaları tercih edilerek birbirleri ile takas edilebilmektedir. Bununla beraber Ethereum içerisinde bulunan tokenler genel anlamda standartlaştırılmış kod protokolleriyle geliştirilmiştir. Bu anlamda dahili uygulamalar bununla beraber Ethereum altında bulunan tokenler standartlaştırılmış kodlar üzerinde geliştirilmiştir. Bu sayede dahili uygulamalarda kullanılarak oldukça minimum sürtünme maliyeti karşılığında takas edilebilmektedir.
Coin Nedir?
Coin aslında Bitcoin sektöründe Bitcoin gibi oldukça bağımsız ve tek başına olabilen bir blok zincirine sahip olan herhangi bir kripto parayı ifade etmektedir. Yani farklı kripto paraların altında yer alan bir para birimi değildir. Bu kripto paralar genel olarak tamamen sıfırdan geliştirilmektedir. Çok daha geniş ağın etkisi ile beraber belirli bir amacı yerine getirebilmek için tasarlanmaktadır. Örneğin kripto para piyasasında en çok tercih edilen Bitcoin, oldukça güvenli ve sabit bir politikaya sahiptir. Bu anlamda sansüre dayanıklı olan bir değer saklama aracı olarak da bilinir. Bununla beraber değişim aracı olarak da sıklıkla tercih edilebilmektedir.
Bitcoin genel olarak piyasadaki en likit kripto para birimidir. Kripto para sektöründe hem realize edilmiş piyasa değerine sahipken hem de piyasanın en yüksek değerine de sahiptir. Genel anlamda coin projeleri geçmiş olan teknolojilerden ya da diğer kripto paralar üzerinden ilham alarak bunlarla belirli olan bir amaca yönelik tamamen yenilikçi ağda birleştirilmektedir.
Bitcoin dışında en çok tercih edilen bir diğer coin örneği de Ethereum’dur. Ethereum ise tamamen merkeziyetsiz bir blok zincirinde çalışmakta olan genel amaçlı bilgisayar programlarında oluşturabilmek için tercih edilen bir akıllı sözleşme platformudur. Ethereum genel olarak finansal veriler ya da daha çok oyunlarda ve sosyal medyada pek çok şeyi kapsayabilecek gelişi güzel program verilerine odaklanmıştır. Göndermek, almak, varlıkları yönetmek, aradaki merkeziyetsiz uygulamaları oluşturmak, gas ücretleri ödemek gibi çeşitli etkileşimleri sağlamaktadır. Bununla beraber altcoin denilen birimler de kripto para borsasında sıklıkla sesini getirmiş para birimleridir. Bu sektöre girenlerin genel anlamda bilmesi gereken bir birimdir.
Altcoin Nedir?
Blokchain sistemine sahip olan ve Bitcoin dışındaki her türlü coine altcoin denir. Altcoinler genel olarak blokchain sistemi ile beraber üretilen dijital varlıklar olarak tanımlanabilmektedir. Aslında alternatif coin kelimesinin kısaltılmış halidir. Özellikle kripto para dünyasında en çok karşılaşılan terimlerden biri olduğu da söylenebilir. Dash, Cardano, Tether, XRP, Ethereum, Dogecoin, Classics, Ripple, Litecoin, gibi bazı kripto paralar altcoin çeşitleri arasında bulunmaktadır.
Özellikle düşük miktarda para yükleyip hızlı bir şekilde para kazanmak isteyen kişileri tercih ettiği coinler arasında yer alır. Bunların tercih edilmesinin en büyük amacı kendi fiyatlarının da düşük olmasıdır. Bu nedenle oldukça kolay bir şekilde iki veya üç katına çıkabilmektedir. Bu kadar hızlı bir şekilde çıkış sağladığı için aslında totalde bakıldığında kişilere çok daha büyük miktarda para kazandırmaktadır. Bu nedenle Bitcoin yerine küçük paralar yatıran kişiler alt koyunları çok daha fazla tercih etmektedir.
Altcoinler genel olarak kripto para borsaları üzerinden satın alınır. Kripto paraların satın alındığı uygulamalardan kolayca ulaşılabilmektedir. Kripto paralarda alım satım yapmak isteyen kişiler borsa üzerinden kolay bir şekilde bu işlemleri gerçekleştirebilir. Bunun için kişilerin sadece dijital bir cüzdana sahip olması gerekir. Bununla beraber altcoinler için yapılacak olan işletim ücretleri Bitcoine yönelik olarak çok daha azdır. Bu anlamda altcoinlerde daha kolay ve hızlı bir şekilde işlem yapılır. Özellikle ilk defa kripto para borsasına girecek olan kişiler altcoinleri tercih ederek başlayabilir.
Token ve Coin Farkı Nedir?
Coinler genel olarak Kriptoloji bilimi tercih edilerek şifreleme tekniği ile oluşturulan para birimleridir. Tokenler ise daha önceden oluşturulan bir blok zincirinin kullanılması sonucu ortaya çıkar. Coin ile token arasındaki farklar genel anlamda şu şekilde sıralanmaktadır;
- Dijital para çeşitliliklerini oluşturabilmek için ve zaman içerisinde değerlerine değer katabilmek için tercih edilir. Tokenler ise daha çok sözleşmenin bir sembolü olarak tercih edilmektedir.
- Coin çeşitleri ücret aracılığıyla işlem yapılırken her coin için daha farklı bir blok zincirinin oluşturulması gerekir. Ancak token çeşitleri farklı projeler aracılığıyla imal edilir. Aynı zamanda tokenler ödeme yöntemi olarak da tercih edilebilmektedir.
- Coin oluşturabilmek isteyen kişiler token oluşturmaya göre çok daha uzun ve zorlu bir süreç içerisine girecektir.
- Coinler genel anlamda dijital para olarak tercih edilir. Ancak token kendini daha çok dijital varlık anlamında temsil eder.
- Coin aracılığı ile kripto paralar kolay bir şekilde satın alınabilmektedir. Ancak token aracılığıyla bir hizmet ya da ürün satın alınabilir.
- Coinler genel anlamda madeni parayı temsil edebilmektedir. Token ise aslında jeton olarak düşünülebilir.
- Coin paralar kendi arasında parçalara bölünerek satın alınabilmektedir. Aynı zamanda yine parçalara bölünerek takas edilebilir. Tokenler ise NFT projeleri içerisinde tercih edilir. NFT projeleri herhangi bir şekilde takas edilemez özelliğe sahiptirler. Coin ve token farkları genel anlamda bu şekildedir.