Temel Fatura İptal Edilir Mi?

Temel Fatura İptal Edilir Mi?

temel-fatura

Temel Fatura,  e- fatura iptal portalı aracılığı ile iptal edilebilir. Düzenlenen faturalarda iptal veya ret işlemi harici yollarla veya Gelir İdaresi Başkanlığınca hazırlanabilen e-fatura iptal portalı aracılığı ile yapılabilmektedir.

Teknoloji artık muhasebe alanında da kendini göstermeye başladı.  Hata oranını oldukça düşüren sistemlerde işlem yapmak hem hızlı hem de güvenilirdir.

Doğa dostu ve maliyeti azaltması bir yana fiziksel arşiv ihtiyacınızı da ortadan kaldırıyor. Peki, tüm dikkatinize rağmen bir faturayı iptal etmeniz gerekirse ne yapmalısınız.

E-Fatura İptal Portalı İle Temel Fatura nasıl iptal edilir?

Temel Fatura iptallerinde; e-Faturanın, Portal üzerinden iptal edilmesi gerekiyor.  Öncelikle faturayı düzenleyen kişinin yani satıcının iptal talebinde bulunması gerekiyor. .

İptal talebinin ardından yapılması gereken işlemler ise;

  • İptal edecek kişi fatura numarasını ve ardından fatura bilgilerini yazarak, mali mühürle imzalaması gerekmektedir.
  • Oluşturulan iptal talebinin ardından, faturanın alıcısı yani müşterinin e-Fatura İptal Portalı üzerinden onay vermesi gerekiyor. İptal talebine onay verilmeyen faturalar iptal edilmemiş sayılmaktadır.
  • İptal talebinde onay süreci ardından e-fatura uygulaması üzerinden iletilen Ret yanıtı olarak değerlendirilerek, sistem içi itiraz mekanizması olarak kabul edilecektir.

Temel Fatura Noter Aracılığı İle İptal edilebilir mi?

Evet, temel fatura ile düzenlenen faturalar için mükellefler; internet portalı dışında noter üzerinden de iptal işlemi gerçekleştirebilirler.

Noter aracılığıyla, taahhütlü mektupla, telgrafla veya güvenli elektronik imza kullanılarak kayıtlı elektronik posta sistemi aracılığıyla iptal işlemini gerçekleştirebilirler.

Ama harici itiraz yolları ile iptal edilen faturanın, Gelir İdaresi Başkanlığı yani kısa adı ile GİB sistemi üzerinden takibi yapılamamaktadır.

Bu sizi denetimlerde zor durumda bırakabilir.  Denetimlerde mükelleflerin itiraz ya da iptal işlemlerini harici yollardan gerçekleştirdiklerine dair bilgi ve belgeleri saklamak ve gerektiğinde ilgililere sunmak zorundadırlar.  Ve istenildiğinde ibraz etmek üzere muhafaza etmeleri gerekmektedir.

Temel faturanın iptali sadece faturanın kesildiği yer tarafından yapılabilmektedir. İptal için 7 gününüz var, 7 gün içinde iptal işlemi yapılmalıdır. 7 günden sonra iptal edilmeyen faturalar daha sonra iptal edilememektedir.

Sizi Arayalım