Startup Nedir? Startup Nasıl Kurulur?
Günümüzde en çok konuşulan kavramlardan biri olan startup, hakkında fazlaca araştırma yapılan konulardan biri. Amerika’da Silikon Vadisi’nde başlamış startup’ı kısaca tüm dünyaya yayılmış olan bir iş modeli akımı olarak tanımlayabiliriz. Startup’ın kelime anlamını “sıfır noktasından aksiyon alan bir şirket için kullanılan terim ya da başlangıç” olarak belirtebiliriz. Bu kavramın Türkçe’deki ifadesi ise “yeni girişim” olarak adlandırılabilir.
Startup şirketler bir probleme ya da soruna yönelik çözümler üreten ve bu çözümleri uygulayıp çok hızlı bir şekilde gelişen yapılardır. Sundukları hizmeti süratle kullanıcıya ulaştırırlar ve çok daha geniş kitlelere hitap ederler. Bu şirketler genelde teknoloji ve yazılım alanında faaliyet göstermekteyken günümüzde finans teknolojileri, finans, pazarlama gibi farklı alanlarda startup şirketleri ortaya çıkmıştır. Bunların yanında kullanıcıların ihtiyaçlarına yönelik ürünler üreten startup şirketleri de mevcuttur. Peki startup nasıl kurulur?
Startup Nasıl Kurulur?
Startup şirketlerle ilgili sorulan sorulardan biri de start-up nasıl kurulur sorusudur. Başarılı bir startup şirketinin en önemli yapı taşlarından biri kaliteli bir ekiptir. Günümüzde ekip, bir şirketin her şeyidir. İyi şirketleri kurup ortaya iyi işler çıkarmak için ekibinizin de kaliteli olması gerekmektedir. Yatırımcıların ekibin niteliğine göre yatırım yaptığı bile olmaktadır. Uyumlu çalışan, yaratıcı fikirler üretip gerektiği zaman bulundukları karışık ortamdan çıkabilmeyi başaran ekipler, startuplar için oldukça önemlidir.
Ekip belirlendikten sonra sırada finansman sorunu vardır. Kitle fonlaması gibi yöntemlerle şirket finansmanı sağlanabilir. Bankalardan girişim kredileri alınarak da startup şirketi kurulabilir ancak start-up kurmak için kredi almak, Türkiye’de yaygın bir uygulama değildir. ABD veya İngiltere gibi önemli start-up’ların olduğu ülkelerde, bu şirketleri destekletici uygulamalar mevcuttur. Bu işlemler tamamlandıktan sonra girişimciler kendi start-up’larını kurabilirler.
Başarılı bir startup girişimcisi olmak istiyorsanız aşağıdaki düşünce ve teknik aşamalara dikkat etmeniz gerekmektedir:
- Doğru ortaklarla çalışın
- Alanında uzman bir ekip kurun
- Yatırımcınızı iyi seçin
- Satış sürecine başlayın
- Çevrenizdeki eksik olan şeyleri fark edin
- Bilgileri unutmamak için not almayı ihmal etmeyin
- Büyüme ve gelişmeye önem verin
- Kullanıcılarınıza her zaman yetişin
- Yaptığınız prototipi insanlara duyurun
- Gerekli kontrolleri yapmayı ihmal etmeyin
Girişimcilik ile Startuplar Arasındaki Fark Nedir?
Startup ve girişimcilik kavramları sık sık birbiri ile karıştırılır. Bir çıkış stratejiniz mevcutsa ve kurduğunuz işi başka bir yatırımcıya da satma fikriniz varsa, yani kısacası ürünü satacağım diyorsanız şirketiniz startup olarak isimlendirilir. Yapacağınız iş hakkında bir stratejiniz mevcut değilse yani düzgün bir şekilde planlamadıysanız ve bunu ilerde kimin yapacağına karar veremediyseniz işte o zaman girişimcisiniz demektir.
Bir şirket ne kadar büyürse o kadar çok startup özelliği kazanmış olur. Yeni kurulan bir şirketin startup olması için kısa süre içerisinde başarılı bir şekilde büyüme göstermesi ve hızlı bir biçimde yükselişe geçmesi gerekir. Startup’lar büyüme ve gelişme amacı taşıyan, daha iddialı bir model sergileyen iş girişimleri olarak ifade edilebilir. Startup’lar girişimciliğin önceden denenmiş ve başarılı olmuş formüllerden esinlendiği ve daha tahmin edilebilir ve güvenli bir model olması yönüyle klasik girişimcilik modelinden ayrılırlar.
Startup modeli klasik girişime göre daha yenilikçi ve ezber bozan bir modeldir. Yapacağınız iş hakkında bir stratejiniz yoksa, işinizi düzgün bir şekilde planlamadıysanız start-up modelinde başarılı olma olanağınız düşüktür. Çalışmalarınızla belirli bir seviyeye ulaştırdığınız startup’ınızı dilerseniz daha büyük bir şirkete satabilir ve büyük kazançlar elde edebilirsiniz.