SQL Veri Tabanı Nedir? Ne İşe Yarar?

SQL Veri Tabanı Nedir? Ne İşe Yarar?

sql-veri-tabani

Bir veri tabanı yönetim sistemi olan SQL veri tabanının ne olduğuna değinmeden önce veri tabanı hakkında daha detaylı bilgi vermek yerinde olacaktır. Veri tabanı, kısaca tüm işletmelerin kurumsal bilgilerinin ya da bireylerin kişisel bilgilerinin bilgisayar sistemleriyle kontrol edilmesidir. Bilgi yönetiminin olmazsa olmazı olan veri tabanı ile bilgiler dosyalanır, depolanır, işlenir, aktarılır, saklanır ve bu veri tabanı yönetim sistemleri sayesinde verilerle ilgili pek çok işlem daha kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir.

En çok tercih edilen veri tabanı sistemlerinden biri olan SQL veri tabanının açılımı Structure Query Language, yani “Yapılandırılmış Sorgu Dili” olarak belirtilir. Açılımından dolayı SQL, bir programlama dil gibi anlaşılsa da bu sistem bir bilgi yönetim sistemi olarak oluşturulmuştur.

SQL Veri Tabanı Nerelerde Kullanılır?

SQL veri tabanının çok çeşitli kullanım alanları vardır. Sipariş sistemleri, online sözlükler, kütüphane sistemleri, ödeme sistemleri, ürün satış sistemleri, e-ticaret sistemleri, banka sistemleri, adres defterleri, telefon rehberi, televizyon rehberi, eğitim sistemleri ve hastane sistemlerinde bilgi yönetimi için veri tabanı yönetim sistemleri oldukça işe yaramaktadır. Bu alanlarda kullanılan SQL veri tabanı yönetim sistemi, bilgi yönetimini daha pratik bir şekle büründürmektedir.

SQL Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

Pek çok avantaj sunan SQL veri tabanı sistemi ile bilgiler kategorize edilebildiğinden, daha anlaşılır şekilde depolanabilirler. Bu şekilde dağınıklığın önüne geçilerek aranılan bir veriye çok daha rahat ve hızlı bir şekilde ulaşmak mümkün olur. Günümüzde bu hız çok önemlidir ve ciddi bir zaman tasarrufu anlamına gelmektedir.

Bunların yanında SQL ile birbiriyle ilişkili olan bilgileri sınıflandırarak, aralarındaki ilişkiye göre depolamak mümkün olmaktadır. İlişkisel veri tabanı denen bu uygulama ile veri tabanı farklı olan dosyalar arasında ilişki kurulması sağlanır. Sağlanan bu ilişki, verilerin çok daha pratik bir şekilde yönetilmesine olanak tanır.

SQL’ın Tercih Edilme Nedenleri Nelerdir?

Structure Query Language, Türkçeye yapılandırılmış programlama dili olarak çevrilmiştir. Veri tabanı sistemi açısından kullanışlı olması, zaman kazandırması ve bilgiye erişimi pratikleştirmesi adına oldukça önemlidir. SQL’ı kullanışlı kılan özelliklerinin başında kullanıcıların veri tabanı yönetim sistemlerinde verilere erişebilmeleri gelmektedir. Bununla birlikte kullanıcılar bu sistemle verileri açıklayabilmektedirler. SQL sayesinde kullanıcılar hem verileri bir veri tabanında tanımlayabilmekte hem de bu verileri değiştirebilme imkânı elde edebilmektedirler.

SQL Komutları Nelerdir?

İlişkisel veri tabanlarıyla etkileşime geçmek için bazı SQL komutlarını kullanmak gerekmektedir. Standart olan bu SQL komutları: Create, select, insert, update, drop olarak sıralanır ve bu komutlar gruplara ayrılabilmektedir.

SQL Server Sürümleri Nelerdir?

  • En geniş SQL server sürümü Microsoft SQL Server Enterprise Edition olarak bilinmektedir. Bu sürümün bünyesinde 32 İşlemci desteği ve 64Gb RAM desteği bulunur.
  • Microsoft SQL Server Standart Edition, Küçük ve orta ölçekli kuruluşlar için geliştirilmiş SQL sürümüdür ve bünyesinde 32 Tb disk, 4 işlemci ve 2Gb RAM desteği bulunur.
  • Microsoft SQL Server Personal Edition ise Windows 98, Windows XP ve Windows Vista gibi işletim sistemleri üzerine kurulabilir ve bu sistem en fazla 5 kullanıcıyla çalışabilir.
  • Microsoft SQL Server Developer Edition, yalnızca geliştiriciler tarafından kullanılabilen bir sürümdür.
  • Microsoft SQL Server Desktop Engine, en basit SQL Server sürümü olarak ön plana çıkar. Bu sürüm yeni başlayanlar için tavsiye edilir ve diğer sürümlerdeki pek çok özelliğe sahip değildir:
  • En küçük ve en basit veri tabanı yönetim sistemi olan Microsoft SQL Server Windows Compact Edition ise cep telefonlarındaki uygulamaları çalıştıran sistem olarak bilinir.
Sizi Arayalım