Sanal POS Nedir, Nasıl Çalışır?
Özellikle internetin gelişmesi ile beraber internet üzerinden satış yapmak da oldukça artan bir durum haline gelmiştir. Sanal POS nedir konusu da tam olarak bu noktada devreye girer. Şirketler internet üzerinden güvenli ve hızlı bir şekilde ödeme almak için sanal POS’ları tercih etmektedir.
Sunmuş olduğu avantajlar daha çok fazla olduğu için şu an pek çok şirket tercih ediyor. İnternet üzerinden ödeme alabilmek amacıyla ilk olarak gerçek dünyada olan POS cihazları gibi sanal bir POS yazılımı elde edilmelidir. Bu konuda bankalar kişilere yardımcı olacaktır. Firmanın tahsilatları tamamen internet üzerinden oldukça güvenli bir şekilde yapılabilmektedir. Bu konu aynı zamanda müşterilerin o firmaya güven duymasına da yardımcı olur.
Sanal POS Nedir?
Basit anlamıyla bakıldığı zaman işyerlerinin kredi kartı üzerinden tahsilat yapabilmeleri için kullanılan POS yazılımına sanal POS denilmektedir. Müşteriler bir site üzerinden alışveriş yapabilmek için kendi kredi kartı bilgilerini sitenin formuna girmektedir. Bu bilgiler sayesinde internet üzerinden oldukça kolay ve güvenilir bir şekilde bankaya ulaştırılabilmektedir. Bu anlamda provizyon alınır.
Yaratılan bu yazılım provizyonun güvenli bir şekilde alınabilmesini sağlamaktadır. Yani internet üzerinden direkt olarak transfer edilen tüm bilgiler üçüncü şahısların eline geçmeden direkt olarak SSL şifreleme tekniğine uyumlu olarak çalışır. Banka ilk olarak siteden alışveriş yapmış olan kişilerin daha önceden provizyon alınmış olan işlemlerinin alışveriş tutarlarına yönelik olarak kredi kartı limitlerinden düşer. Bu anlamda ücretin iş yerinin banka hesabına geçirilmesine de kolay bir şekilde sağlamaktadır.
Sanal POS Ne İşe Yarar?
Sanal POS yazılımı aslında ödeme alma konusunda işletmelerin sıklıkla tercih ettiği yöntemlerden biridir. Bu yöntemi tamamen bankalar sağlamaktadır. Banka dışında herhangi bir şekilde bu yönteme başvurmak mümkün değildir. POS cihazları gerçek hayatlarda mağazalardan direkt olarak kredi kartı üzerinden ödeme yapılmasını sağlamaktadır. Bu işlemin online ortama dönüştürülmüş olan haline ise sanal POS denilmektedir. Şu an özellikle internetin ve teknolojinin gelişmesiyle beraber internet üzerinden satışlar oldukça artmıştır. Neredeyse her eşya, ürün ve hizmet internet üzerinden müşterilere kolayca ulaştırılabilmektedir.
İşyerleri için çok daha pozitif ve kolay bir yöntem olduğu için pek çok iş yeri internet üzerinden daha fazla satış da yapabilmektedir. İnternet alışverişlerinde parayı direkt olarak çekerek iş yeri sahibinin banka kartına gönderebilme içinde sanal POS cihazı tercih edilir. Bir site üzerinden alışveriş yapmak isteyen müşteriler kredi kartının bilgilerini sitenin ödeme formuna girmelidir. Bu bilgiler tamamen banka ile müşteri arasında yer alacaktır.
İş yeri bile bu bilgilere hiçbir şekilde ulaşamayacaktır. Bu bilgiler girildikten sonra sanal POS cihazı aracılığıyla internet üzerinden oldukça güvenilir bir şekilde bankaya ulaştırılabilmektedir. Buna yönelik olarak da en kısa sürede provizyon alınır ve ödeme işlemleri tamamlanmış olur.
Sanal POS’u Nasıl Çalışır?
Temelde sanal POS yazılımlarının en geniş amacı provizyonu oldukça güvenli bir şekilde alınabilmesini sağlamaktır. Yani internet üzerinden transfer edilecek olan bilgilerin yabancı kişilerin ellerine geçmesini de önlemeye yarar. Sanal POS yazılımları tamamen SSL şifreleme tekniğine uyumlu olarak çalışan yazılımlardır. Bu anlamda arkasında geniş bir çalışma olduğu da göz önünde bulundurulabilir.
Bir kişi siteden alışveriş yaptığı zaman alışveriş tutarlarına yönelik olarak kredi kartı bilgilerini girer. Alışveriş tutarı ne kadarsa eğer kredi kartı limitlerinden o kadar miktar düşürülür. Düşürülen bu miktar üye işyerlerinin banka hesaplarına kolay bir şekilde geçirilebilmektedir. Aynı zamanda bu işlemler banka tarafından düzenli olarak kaydedilebilmektedir. Bu anlamada ve çok daha kullanışlı bir raporlama sistemi de sunulur.
Ancak kaydedilen bilgilerde kredi kartı bilgileri herhangi bir şekilde iş yeri sahibine iletilemez. Burada yapılan raporlama sistemi yalnızca banka ile müşteri arasında kalır. Sanal POS tamamen internet üzerinden yapılan alışverişler için tercih edilir. Hizmet türü ne olursa olsun bankalar tarafından alındıktan sonra kolay bir şekilde kullanılabilir. Bir sonraki alışverişlerde de yine gönül rahatlığıyla kullanılabilir.
Sanal POS’un Avantajları
İnternet alışverişlerinde sıklıkla tercih edilen sanal POS pek çok avantajı da sahiptir. Bu gibi avantajları sayesinde internet üzerinden alışveriş yapmak artık çok daha güvenilir. Özellikle internetten alışveriş yaparken kişiler tabii ki hem markaya hem de bankaya güvenmeyebilir. Ancak sanal POS’un sunduğu avantajlar sayesinde çok daha güvenilir bir ortam oluşturulmuş olur. Sanal POS’un avantajları şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Sanal POS cihazı sayesinde internet üzerinden gerçekleştirilecek olan işlemler 7/24 tahsilat edilebilmektedir. Yani kişilerin çalışma saatleri arasında bu işlemi yapmasına gerek yoktur. Gece saatlerinde bile tahsilat imkanı sağlanabilmektedir. Bu anlamda firmalar internet bağlantısının olduğu her yerden 7 gün, 24 saat boyunca diledikleri zaman tahsilat yapabilmektedir.
- Sanal POS’un avantajlarından bir diğeri de hızlı ve güvenilir olmasıdır. Bankaların gelişmiş olan güvenlik sistemleri sayesinde firmaların tahsilatları internet üzerinden oldukça güvenli ve hızlı bir şekilde gerçekleştire bilmektedir.
- Sanal POS aynı zamanda çok çeşitli satış avantajları da sağlamaktadır. Firmaların internetten açmış oldukları sanal mağazalar yalnızca bilgi amaçlı değildir. Tamamen satış odaklı çalışmalarına da destek sağlanmaktadır.
- Sanal POS sayesinde raporlama ve takip kolaylığı da oldukça sağlanır. Firmalar ile ilgili olan detaylı işlemlerin raporları sağlanmaktadır. Satış istatistikleri, işlem incelemesi ve sipariş gibi çok çeşitli raporlara ulaşılabilmektedir.
Sanal POS Başvurusu Koşulları
Bir banka üzerinden sanal POS başvurusu yapabilmek için belirli belgelerin toplanmış olması gerekir. Belgeler içerisinde en önemli evrak ticaret sicil gazetesi fotokopisidir. Bununla beraber imza sirküleri, vergi levhası fotokopisi ve daha çeşitli belgeler de banka tarafından istenmektedir. Ancak her banka birbirinden farklı koşulu sağladığı için kişiler hangi bankayla çalışmak istiyorlarsa bankaların web sitelerine gitmelidir.
Buradan sanal POS başvurusu koşulları daha detaylı bir şekilde yazılmış olacaktır. Aynı zamanda istenen belgeler de çok daha detaylı bir şekilde sunulmuş olur. Ancak belgelerde önem taşıyan bazı durumlar vardır. Çünkü sanal POS internet üzerinden iş yapan her şirkete verilmiyor. Bankalar bu durumun kötüye kullanılmasının önüne geçebilmek için oldukça detaylı bir şekilde inceleme sağlıyor. Bu anlamda herhangi bir pürüzün olmamasına dikkat etmek gerekir.
Sanal POS başvuru değerlendirmesi
Sanal POS her şirkete verilmeyen bir cihaz olduğu için başvurularını değerlendirme sırasında oldukça detaylı bir araştırma yapılır. Sanal POS başvuru değerlendirmesi şu şekilde sıralanabilir;
- Firmanın web sayfasına erişilerek sitedeki ödeme adımlarını inceler.
- Sanal mağazalarında çalışabilmek için yetkili kuruluşlardan SSL sertifikası alınmalıdır.
- Ödeme esnasında kredi kartı seçeneği bulunmalıdır.
- Ödeme sayfasında bankanın logoları yer almalıdır.
- Web sayfası üzerinde alışveriş sepeti ve ürün kataloğu bulunmalıdır.
- Sanal mağaza müşterilerine iptal, iade ve garanti hakkında çeşitli prensipleri açık ve net bir şekilde belirtmelidir.
- Web sayfasında gizlilik taahhüt ve güvenlik politikası ile ilgilendirebilecek yazılar yer almalıdır.
- Ürün teslimatına ilişkin bilgiler bulunmalıdır.
- Sanal POS için web sayfası üzerine firmanın e- posta adresi, faks numaraları, sabit telefonu, açık adresi ve adı gibi çeşitli iletişim bilgileri bulunmalıdır.