Kodlama Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Kodlama Nedir? Nerelerde Kullanılır?

kodlama-nedir

Bir tür bilgisayar dili oluşumu olan kodlama, bilgisayar yazılımları başta olmak üzere, farklı uygulamaların ve web sitelerinin oluşturulmasında kullanılır. Kodlama sayesinde günümüzde ev ve işyerlerinde sıklıkla kullanılan internet tarayıcıları, işletim sistemleri, cep telefonlarında yer alan uygulamalar ve web siteleri gibi birçok platform oluşturulur. Geleceğin dünyasının kodlama ve yazılım üzerine inşa edileceğinin en önemli göstergesi olarak karşımıza çıkan kodlama alanındaki eğitimler, gelişmiş birçok ülkede anaokulu ve ilköğretim müfredatlarına kadar girmiştir.

Makineler bizler gibi konuşma ve anlama yetenekleri olmadıkları için onlara yapmalarını istediğimiz şeyleri komutlar yoluyla bizim söylememiz gerekmektedir. Bu cihazlara yapmaları gereken şeyleri söyleyebilmek için kullandığımız işaret ve semboller de kısaca programlama dili olarak adlandırılır. Şimdi kodlama ile ilgili daha detaylı bilgilere değinelim…

Kodlama Nedir?

Kodlamanın diğer adı, programlama olarak ifade edilir. Kodlamayı kısaca bir bilgisayar sistemi veya elektronik devreye işlem yaptırabilmek amacıyla yazılan komut dizisi olarak tanımlamak mümkündür. Kodlama işlemi bir metni, önceden belirlenmiş simgeler dizisine uygun şekilde işaretlemek suretiyle gerçekleştirilir.  Kodlamada kullanılan diller seviyelerine göre ayrılarak kendi içlerinde farklı metotlarla ön plana çıkarlar.

Kodlama Dilleri Nelerdir?

Kodlama dilleri kendi içlerinde zorluk seviyelerine göre ayrışırlar. Örneklerle açıklamak gerekirse:

  • Çok yüksek seviyede diller: Visual Basic, VB.NET, Acces, Foxpro
  • Yüksek seviye diller: Pascal, Basic, Fortran
  • Orta seviye diller: C, C++, C#, Java, ADA
  • Düşük seviyeli dil: Assembly

Bilgisayarların çalışma dilleri ‘’1’’ ve ‘’0’’ rakamlarından oluşmaktadır. Kodlama eğitimlerinin kolayca yapılabilmesi adına eğitimlere doğru programlardan başlamak büyük önem taşır. Bundan dolayı kodlama konusunda alınacak eğitimlere temel programa dilleri olarak belirlenen C ve C++ ya da Java ile başlamak daha uygun olur.

Kodlama Nasıl Yapılır? Yararları Nelerdir?

Kodlama, birkaç açıdan ele alınması gereken bir konudur. Standart düzeydeki bir kodlama bilgisi yalnızca sistemi daha iyi anlama ve kullanma konusunda yarar sağlamaktadır. Daha derin bir kodlama bilgisi edinmek ise bireye teknoloji çağında önemli bir yer edinmek adına büyük katkı sağlayacaktır. Artık neredeyse her şirket kendi oluşturduğu programlama dilini kullanarak verilerinin güvenliğini ve hedef kitle erişimlerini özelleştirerek daha başarılı sonuçlar elde etmektedir.

Kodlama Nerelerde Kullanılır?

Bilgisayarla kontrolün mümkün olabildiği tüm alanlarda yer alan kodlama, bilgisayarlarda webde, oyunlarda, masaüstü uygulamalarında, elektronik ve robotik alanlarda gömülü sistem olarak kullanılır. Çağımızda arabalar, elektronik ev aletleri, elektronik cihazların tümü programlama dilleri kullanılarak yapılan kodlamalarla üretilmektedir.

Kodlama İçin Gereken Önemli Programlama Dilleri

Java: 1991 yılında akıllı televizyonlar için geliştirilen Oracle Java, günümüzde en popüler programlama dili olarak bilinir. Günümüzde andorid ve iş uygulama geliştirmeleri yapabilmek için Java dilini bilmek gerekiyor.

C: En eski programa dilleri arasında yer alan bu dil halen kullanımda. 1970’li yıllarda yazılan C kitabı ise 1978 yılında 800 sayfa halinde C programlama dili olarak bilinmekte.

Python: Kolay okunabilir bir dil olan bu dil, 1989 yılında oluşturuldu. Kodlamaya başlamak isteyenlere tavsiye edilen Python’u kavradıktan sonra diğer dillere geçtiğinizde daha başarılı neticelere ulaşabilirsiniz.

PHP: Bu dil dünyada en çok kullanılan yazılım dilleri arasındadır. Global çapta sosyal medya platformları olan Facebook, Yahoo ve WordPress PHP yazılım dilini tercih ediyor.

Visual Basic: Bu dil eski olmasına rağmen hala sıklıkla tercih ediliyor. Bu dilde, yazmış olduğunuz programlardaki grafik ögeleri sürükleyip bırakarak değişiklikler yapmanızı sağlayan özellikler yer alıyor.

Java Script: Web uygulamalarında en fazla kullanılan ve popüler olan programlama dili olarak ön plana çıkıyor. Yavaş bir yazılım dili olması ve güvenlik açıklarının olması en önemli sorunları olarak görülüyor.

Sizi Arayalım