Kaynak Kodu Nedir?
Kaynak kod, herhangi bir yazılımın, makine diline dönüştürülerek işlenip yorumlanmasından önce insanların okuyabildikleri ve üzerinde çalışabildikleri kodlar olarak tanımlanabilmektedir. Her web sitesi bir yazılımdır. Asp veya PHP altyapısı ile yazılan bu yazılımların html biçimli kaynak kodu bulunmaktadır. Bu kodlar, internet verilerinde kullanılan evrensel bir dil olarak açıklanabilmektedir.
HTML metinler, Hyper Text Markup Languaege olarak açılmaktadır. Bu metinler HTTP protokolü üzerinden yayımlanmaktadır. HTML kaynaklar web tarayıcılar tarafından çözümlenmektedir. HTML belgeleri, normal şartlar altında uzun kodlar biçiminde görüntülenmektedir. Bu kodların görsel olarak dönüştürülmesini sağlayan bu HTML altyapıya kaynak kodu denilmektedir.
Kaynak kodların net bir uzunluğu veya dosya sayısı bulunmamaktadır. Dosya sayısı ve uzunluğu yazılımlar arasında değişiklik göstermektedir.
Kaynak Kod Örneği
Kaynak kod örneği, kaynak kodun ne olduğunun net bir şekilde anlaşılması için gerekmektedir. Kaynak kodu örneği şu şekildedir:
/* Hello World program */
#include<stdio.h>
main()
{
printf(“HelloWorld”)
}
Kaynak Kodu Ne İşe Yarar?
Kaynak kodunun önemi, yazılımın diğer kullanıcılar ve geliştiriciler tarafından da incelenebilmesinin sağlanması noktasında kendini göstermektedir. Bu sayede yazılım kaynak kodları ile yayınlandığında, diğer geliştiriciler programı inceleyerek özellik ekleme, sorun saptama veya yeni yazılımlar oluşturma imkanına sahip olmaktadır. Hatta yazılımcılar bizzat kaynak kodu içerisine yorum ekleyebilmektedir. Yorumlar da kaynak kodu incelemesinde diğer geliştiriciler tarafından görülebilirken normal şartlarda açıkta değillerdir.
Bununla birlikte kaynak kodunun okunabilmesi için yazılımcıların açık bırakmaları gerektiğini de bilmeniz gerekmektedir. Yazılımcının kaynak kodunu açık bırakmadığı durumlarda görülme ve okunma imkanı bulunmamaktadır. Bu durumda bilgisayar yalnızca kodları çalıştırmaktadır. Kodlamalar ise gizlenerek kullanıcılara aktarılmamaktadır.
Yorumlanan Program Dilleri Kodu
Yorumlanan programlama dilleri, makine kodunda ancak yorumlanabilmektedir. Yani derlenme imkanları bulunmamaktadır. Yorumlanana programlama dillerine Java, Ruby, Perl ve PHP örnek gösterilebilmektedir.
Açık Kaynak Kod Nedir?
Açık kaynak kodu, yazılımların kaynak kodlarıyla birlikte yayınlanması olarak açıklanabilmektedir. Yazılımcılar açık kaynak kodu yayınlarken kaynak kodlarıyla birlikte uygulama dosyası da sunabilmektedir. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz gibi kullanıcıların ve diğer yazılımcıların kaynak kodlarını görebilmesi için açık olarak sunulmuş olması gerekmektedir. Birçok şirket açık kaynak kodunu tercih etmemektedir. Bu durumda kullanıcılar derlenmiş kodu kullanabilirken değiştirme ve görme imkanına sahip olmamaktadır. Açık kaynaklı yazılım koduna örnek olarak Apache OpenOffice gösterilebilmektedir. Açık kaynak kodu avantajları şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Açık kodlu yazılımlar ile ilham verilebilmektedir. Bu sayede yaratıcılık artmaktadır.
- Açık kaynak kodlu yazılımlarda herhangi bir sorun olduğunda yazılımla çok sayıda kişinin ilgilenmesi sayesinde bu sorun kısa süre içerisinde giderilmektedir. Kapalı kaynak kodu olan yazılımlarda diğer kişilerin görmesi mümkün olmadığı için bu süreç uzamaktadır.
- Yazılım geliştirilebildiği ve yeni yazılımlar ortaya çıkarılabildiği için yazılım çeşitliliği artmaktadır.
- Güvenilirliği yüksektir çünkü kaynak kodu görülebilmekte ve bu sayede emin olunabilmektedir.