GİB Portal’a Giriş Nasıl Yapılır? GİB Portal’dan E-Fatura Nasıl Kesilir?

GİB Portal’a Giriş Nasıl Yapılır? GİB Portal’dan E-Fatura Nasıl Kesilir?

gib portal

Gelir İdaresi Başkanlığı kapsamındaki GİB Portal birçok işlemi yapabileceğiniz bir platform olarak sıkça kullanılıyor. Portal girişi yaptığınızda E-fatura gibi işlemleri tamamlayarak ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz. E-fatura uygulaması için yazıda belirteceğimiz adımları takip edebilirsiniz.

GİB Portal Nedir?

Elektronik fatura, yani E-fatura kesilmesini sağlayan portalın adı GİB Portal olarak tanımlanmaktadır. Vergi GİB Portal hizmeti almak için öncelikle sisteme giriş yapmak ve belirtilen adımları takip etmek gerekir. E fatura kesmeye yönelik usul ve kanunlar Vergi Usul Kanununu Genel Tebliği maddeleriyle belirtilmektedir.

GİB Portal sisteminde E-fatura harici bazı işlemleri yapmak mümkündür. Yalnızca E-fatura kesme için sınırlandırmadan ele alabilirsiniz. E arşiv, e serbest meslek makbuzu gibi diğer alternatiflere ihtiyacınız varsa bu yönde de sistemi kullanabilirsiniz.

E-Fatura Kesme Şartı Nedir?

E-fatura uygulamasından yararlanmak için öncelikle Vergi Usul Kanununu Genel Tebliği’nde yer alan kurallara uygun olmak gerekir. Gelir İdaresi Başkanlığı başvurusu yaptıktan sonra başvurunuz tamamlanır ve artık portal üzerinden E-fatura kesme adımlarını tamamlayabilirsiniz. Ayrıca tarayıcı uygunluğu da önemli olacaktır. Portal girişi yapabilmek için:

  • Firefox
  • Internet Explorer 8
  • Opera
  • Safari tarayıcıları ile uyumlu bir portaldır.

GİB Portal girişi için Chrome tarayıcı girişinde JAVA eklenti sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Dolayısıyla girişleri diğer tarayıcılar üzerinden yapmanız için bir yönlendirme alabilirsiniz.

GİB Portal’a Nasıl Giriş Yapılır?

GİB Portal’a giriş nasıl yapılır sorusu için tarayıcınızı doğru şekilde ayarlayarak işe başlayabilirsiniz. Ardından yapmanız gereken adımlar şu şekildedir:

  • Tarayıcıda aramanız gereken adres “portal.efatura.gov.tr/efatura” üzerinden olmalıdır. Portal adresi olarak bu verilen sayfayı ilk adım olarak düşünebilirsiniz.
  • İkinci adımda portal adresinden sonra ekrana gelen yazının hemen atında “Sisteme giriş” yazısı yazan bölümünü tıklamanız gerekir.
  • E imza uygulaması başarıyla yüklendi kısmının altında bulunan sisteme giriş ve başla kısımlarını tıklayarak devam etmelisiniz.
  • Diğer aşamada seçim yapılacak bir ekran karşınıza gelecektir. Mali mühür sertifikası, USB kart okuyucu aşaması bu kısımda seçilerek ilerlenir.
  • Donanım seçimi yapmanızın ardından mali mühür, e imza sertifika sitesi girişi yapmalısınız. Ardından tamam demelisiniz.
  • GİB Portalı E imza kartı erişimi engellemesi seçimi yaparken “No” butonuna tıklamak gerekir. İmza kartınıza erişim engellenirse karşı tarafa gönderilecek fatura sorunlu olabilmektedir.

Elektronik imza kullanacağınız sertifika bilgisi çıktığında sertifika bilgisi olan ekranda sertifika seçmeli ve “Tamam” diyerek devam etmelisiniz. Elektronik imza sertifikasıyla işlem yapmak ve sistem girişi yapmak için imzala butonuna basabilirsiniz.

GİB Portal’dan E-Fatura Nasıl Oluşturulur?

Giriş yaptığınız GİB Portal’dan e-fatura nasıl oluşturulur sorusu en önemli aşamadır. Bu işlem sayesinde E-fatura avantajları firmaya özel olarak takip edilecektir.

  • GİB Portal üzerinde E-fatura oluşturmak için öncelikle giriş yapmalısınız.
  • Ardından sol kısımdaki menüden “Fatura Oluştur” diyerek devam etmelisiniz.
  • Tıkladığınız fatura oluşturma bölümü ardından ilgili alanları eksiksiz şekilde doldurmanız gerekecektir. Fatura bilgileri, alıcı, mal hizmet ayrıntıları başta olmak üzere, toplamlar ve not kısımlarını eklemelisiniz.

E fatura işletmenizdeki maliyeti azaltmaya yardımcıdır. Kâğıt fatura olmadan elektronik alanı kullanabilirsiniz.  Belgelerle dosyaladığınız faturalar, kaybolma riski bakımından sorunsuz hale gelebilir. E faturaları başka cihazlarla da kopyalayabilirsiniz.

E-Fatura & Fatura Bölümü Nasıl Doldurulur?

GİB e-fatura işlemlerine devam ederken fatura bilgileri bölümünde dikkat edilmesi gereken ayrıntılar aşağıdaki gibidir:

  • Evrensel Tekil Tanımlama Numarası bölümüne girmemelisiniz. Kendiliğinden ETTN yüklemesi olmaktadır.
  • Temel fatura ve ticari fatura alanından ikisinden birini seçerek devam etmelisiniz. Size hangisi daha uygunsa senaryo alanından seçebilirsiniz. Bu bölüm zorunlu giriş yapılması gereken kısımdır.
  • Fatura tipi kısmına geldiğinizde Satış ve İade arasından seçim yaparak, zorunlu girişle devam etmelisiniz.
  • Faturada sipariş numarası ve sipariş tarihi kısımlarını girmeniz zorunlu olmadığı için tercihe göre işlem olmalıdır.
  • İrsaliye Tarihi ve İrsaliye Numarası kısımları zorunludur ve doldurmanız gerekir.

E-Fatura Alıcı Bilgileri Bölümü Nasıl Doldurulur?

Alıcı bilgileri e-fatura kesme bölümünde doldurulması gereken kısımlar ve ayrıntılar aşağıdaki gibidir:

  • E-fatura alıcı bilgilerinde kimlik numarası, vergi numarası kısımları zorunludur. VKN/TCKN bölümü mutlaka doldurulmalıdır. Vergi kimlik numarası yazılacaksa, unvanla beraber yazılması şartı vardır. Kimlik numarasıyla girişte ise kimlik bilginizi isim soy isim şeklinde tam olarak girmelisiniz.
  • Alıcı kısmında müşteri bilgisi adres, mahalle semt gibi ayrıntılar girilmelidir.
  • Alıcı bilgilerini otomatik olarak getirmek için “Alıcı Ara” bölümü kullanılmalıdır. İlk harfleri girdiğinizde bilgilerin devamı da gelecektir.
  • Fatura keseceğiniz satılan mal veya hizmet bilgilerini girmelisiniz. Mal ve Hizmet Bilgileri bölümü takip edilerek detaylar eklenmelidir.
  • Sol kısımda yer alan “Satır Ekle” kısmına tıklayarak başlıklar altına gelen mal ve hizmetler bölümünü doldurmalısınız. Şayet satırı silmek istiyorsanız “Satır Sil” kısmına basmalısınız.
  • Elektronik fatura kesme işlemlerinde “Vergi Ekle” kısmında KDV harici vergi türlerini seçmek gerekecektir. En son toplamlara geldiğinizde ise otomatik olarak sistem bilgileri karşınıza çıkaracaktır. Yuvarlama için elle toplam tutarı girebilirsiniz.
  • Toplam kısmı ardından “Not” bölümüne geldiğinizde diğer eklemek istediklerinizi ekleyebilirsiniz. TTK kapsamında E-fatura’da görüntülenmesi gereken bilgiler eksiksiz şekilde doldurulmalı ve sorunsuz şekilde işlem tamamlanmalıdır. E-faturada gösterilmesi gereken bilgilere ek olarak yazılması gereken detaylar varsa mutlaka eklemeniz önerilir. Not kısmı bu amaçla vardır.

E-fatura bilgileri girişi tamamlanınca “Oluştur” butonuna basarak devam edebilirsiniz. Bu şekilde fatura tamamlanmış olacaktır.

Sistem Uyarısı Ne Anlama Geliyor?

Elektronik fatura tamamlanınca sistem bir uyarı verebilmektedir. Bunun temel nedeni zorunlu bilgilerde eksiklik olmasıdır. Vermiş olduğunuz bilgiler geçersiz ise de elektronik fatura oluşturamamaktasınız. Sistem hatası verildiğinde aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

  • Bilgilerinizde yanlışlık olup olmadığını kontrol ederek doğrusunu yazmalısınız.
  • Hiç yazılmamış alanlar varsa doğru giriş yaparak bilgileri tamamlamalısınız.

Sistem hatasının daha farklı bir nedenden olduğunu düşünüyorsanız, GİB ile iletişime geçmeniz önerilir. Vergi ile ilgili internet ve sistem sorunları hakkında bilgi edinebilirsiniz. Kurumsal E-fatura destek birimi için intvrg.gib.gov.tr/iletisim.html adresindeki iletişim detayları sizi yönlendirecektir.

GİB E-fatura Portal Girişi Hangi Sayfadan?

E devlet hesabı olanlar e devlet sayfasından direkt olarak E-fatura portal alanına girebilmektedir.   E devlet üzerinden GİB girişi ardından ebelge.gib.gov.tr/anasayfa.html sayfasını kullanarak bilgi alabilirsiniz. E devlet şifresi için PTT ve online alanı kullanabilirsiniz.

GİB E-fatura Üzerinde Değişiklik

E-fatura portalı üzerinde giriş yaptığınızda bilgileri doldurarak tüm faturayı oluşturduğunuzda bir daha üzerinde değişiklik yapılmamaktadır. Bilgileri doğru olarak girdiğinizden emin olarak son adımı tamamlamanız gerekir. Aksi durumlarda yeniden fatura düzenlemek gerekecektir.

E-fatura size hız kazandıran bir uygulama olduğu için veri girişleri doğru olduğunda birçok avantajı da beraberinde getirecektir. Fatura portal, internet üzerinde daha fazla firma işlemi olması, çevre geri dönüşüm desteği gibi nedenlerle daha da fazla tercih ediliyor. Her geçen gün artan e fatura talepleri nedeniyle siz de çok geçmeden GİB E-fatura hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.

E-fatura portal girişi esnasında genel bir sorun olduğunda sistemin düzelmesini beklemeniz tavsiye edilir.

Sizi Arayalım