Gelir Belgesi Nedir? Gelir Belgesi Nereden Alınır?
Diğer adı Aile Gelir Belgesi veya Maaş Bordrosu olan gelir belgesi, kısaca bir kişinin aylık gelir durumunu gösteren belgedir. Genelde şahsa özel olan gelir belgesinin üzerinde belgenin sahibi olan şahsa ait detaylı bilgiler yer almaktadır. Resmi bir gelire sahip olan herkes istediği zaman gelir belgesi talep etme hakkına sahiptir. Kazancı kesintiye uğratılan ve resmi gelire sahip olan bir kişinin bu durumu tetkik edebilmek için gelir belgesi talebinde bulunma hakkı vardır.
Birçok farklı durumda vatandaşlardan gelir belgesi getirmeleri istenebilir. Örneğin, yeni kredi kartı başvurusunda bulunmak, kredi çekmek istemek, vize başvurusu yapmak gibi durumlarda gelir belgesine ihtiyaç duyulur. Bunun nedeni ise bir gelire sahip olmayan kişilerin borçlarını ödeyemeyeceği için kurumların bu kişilerle işlem yapmaya sıcak bakmamalarıdır. Bir gelir belgesinin içeriğinde kişinin resmi kazançları hakkında bilgiler yer alır ve bir kişi çalışmıyorsa ya da kira veya vadeli hesap gibi bir kaynaktan resmi bir geliri yoksa gelir belgesi alamaz.
Gelir Belgesi Nasıl Alınır?
Gelir belgesi almak isteyen kişinin mevcut çalışma durumuna göre gelir belgesi alma yöntemi farklılık taşır. Bu yolları şöyle sıralamak mümkündür:
- SGK çalışanları için gelir belgesi, çalıştıkları kurumdan alınabilir.
- Kamu kurum/kuruluşlarında çalışanlar için gelir belgesi, e-devlet sisteminde bulunan e-bordro kısmından alınır.
- Emekliler için gelir vergisi, kamu çalışanları gibi e-devlet üzerinden alınabilir.
- BAĞ-KUR’a bağlı çalışanlar için gelir belgesi, gelirlerini gösteren vergi levhaları ile alınır.
E-Devlet’ten Gelir Belgesi̇ Nasıl Alınır?
E-devlet ’ten gelir belgesi almak için gereken aşamalar adımlar halinde şöyledir:
- E-Devlet şifresi ile online olarak E-Devlet Kapısı’na giriş yapılır.
- Giriş yapıldıktan sonra karşınıza çıkan seçeneklerden Kurumlar’a tıklanır.
- “H” harfine tıklanarak, “Hazine ve Maliye Bakanlığı” seçilir.
- Hazine ve Maliye Bakanlığı kısmından e-Bordro Hizmeti’ne girilir.
- Açılan sayfadan yıl ve ay seçilerek maaş bordrosunun çıktısı alınır ve işlem tamamlanmış olur.
Gelir Belgesi Muafiyeti Ne Demektir?
Mükelleflerin vergi dışında kalmaları durumu vergi muafiyeti olarak adlandırılır. Vergi mükellefi olan kişi veya kurumun vergiye tabi olmaması durumunda bu kişi veya kurum için vergi muafiyeti durumu söz konusu olur. Tam muafiyet ve kısmi muafiyet olarak iki şekilde vergi muafiyeti mevcuttur.
Gelir Belgesi Muafiyetinden Kimler Faydalanabilir?
Gelir Belgesi muafiyetinden faydalananlar şöyle sıralanabilir:
- Gezici olarak perakende ticaret ile uğraşıp bir iş yeri açmayanlar.
- Gezici olarak ve doğrudan tüketici odaklı çalışan hallaç, kundura boyacısı, ayakkabı tamircisi, berber, fotoğrafçı, lehimci, kalaycı, çilingir, musluk tamircisi, nalbant, hamal ve çamaşır yıkayıcısı kömür ve odun kırıcısı gibi mesleklere sahip olanlar.
- Köylerde gezici olarak sanat işi yapanlar veya bir iş yeri açmak için bu işi yapanlardan kanunun 47.maddesinde yazılan şartları yerine getirenler.
- Hayvan, hayvan arabası, traktör veya motor gibi vasıtalar ya da sandallar ile daimî olmamak kaydı ile nakliyecilik yapanlar.
- Kendi nam ve hesabına çalışmak sureti ile ev ev dolaşıp hurda toplayarak ya da bunları satın alarak bunların ticaretini yapanlar.
- Elektrik Piyasası Kanunu’nda bulunan lisanssız yürütülebilecek faaliyetler kapsamında yenilenebilir enerji kaynakları ile elektrik enerjisi üretimi yapanlar.
- İş yeri açmadan evde imal ettikleri hasır, turistik eşya, fırça, paspas, pul, payet, çiçek, boncuk işleme, örtü, çarşaf, çorap, nakış işleri, tığ örgü işleri, tarhana, erişte, mantı, ip ve urgan gibi ürünleri satarak gelir elde edenler.
- Kaşıkçılık, yorgancılık, lüle ve oltu taşı işlemeciliği, yemeni ve oya işçiliği gibi geleneksel, kültürel ve sanatsal yanı olan ve giderek azalan meslek kollarına dahil olanlar.