ERP Nedir?

ERP Nedir?

erp-nedir

ERP kısaca kurumsal kaynak planlaması İngilizce olarak ise Enterprise resource planning olarak geçer. Kısaca ERP sistemleri, bir dizi iş sürecini birleştirir, tanımlar ve veri alışverişini sağlar. ERP sistemleri, organizasyon genelinde birden çok kaynaktan paylaşılan işlem verilerini toplayarak, veri tekrarını ortadan kaldırır ve tek, güvenilir bir kaynak aracılığıyla bütünlüğünü sağlar.

Günümüzde ERP sistemleri, her büyüklükte ve farklı sektörlerden binlerce şirketin yönetimi için gereklidir. Bu şirketler için ERP, tüm sistemlere güç sağlayan elektrik kadar önemlidir.

ERP’nin temel yönleri

ERP sistemleri, genellikle ortak bir veritabanını paylaşan tek bir tanımlı veri yapısına (şema) dayanır. Bu, şirket genelinde kullanılan bilgilerin standartlaştırılmasını ve ortak tanımlara ve kullanıcı deneyimlerine dayanmasını sağlar. Bu temel yapılar daha sonra işletme departmanları (ör. Finans, insan kaynakları, mühendislik, pazarlama, operasyonlar), bağlantı sistemleri ve bunları kullanan kişiler arasındaki iş akışlarının yönlendirdiği iş süreçleriyle birbirine bağlanır. Basitçe ifade etmek gerekirse, ERP insanları, süreçleri ve teknolojileri modern bir şirkete entegre etme aracıdır.

Örneğin, parçaları ve bileşenleri birden çok tedarikçiden temin ederek otomobil üreten bir şirket düşünün. Bu varlıkların talebini ve satın alımını izlemek için bir ERP sistemi kullanabilir ve tedarikten ödemeye kadarki sürecin her bileşeninin entegre iş akışları, iş süreçleri, raporlama ve analitik ile bağlantılı tek tip ve temiz verileri kullanmasını sağlayabilir. Bu otomotiv üretim şirketinde ERP doğru kullanıldığında, bir bileşen, örneğin “ön fren balataları”, bileşen adı, boyutu, malzemesi, menşei, parti numarası, parça numarası ile aynı şekilde tanımlanır.

ERP ayrıca, bu alanların ve veri özelliklerinin şirketin genel muhasebesindeki doğru hesaba girilmesini ve böylece tüm maliyetlerin doğru bir şekilde izlenmesini ve temsil edilmesini sağlar.

ERP’nin temel ilkelerinden biri, geniş dağıtıma yönelik merkezi veri toplama ile ilgili olmasıdır. ERP sistemleri , birbirine bağlı olmayan elektronik tabloların sonsuz bir envanterine sahip çok sayıda bağımsız veritabanı yerine, kaostan düzen getirir ve CEO’dan idari personele kadar tüm kullanıcıların ortak süreçlerden aynı verileri oluşturmasına, depolamasına ve kullanmasına olanak tanır. .

Bir kuruluş için güvenli, merkezi bir veri havuzu, verilerin doğru, güncel ve eksiksiz olduğundan emin olmasını sağlar. Üç aylık mali tablolardan tek kredi raporuna kadar organizasyon içinde gerçekleştirilen her faaliyet için veri bütünlüğü garanti edilir.

ERP’nin iş değeri

Günümüz iş dünyasında ERP’nin etkisini görmezden gelmek imkânsız. İş verileri ve süreçleri ERP sistemlerine entegre edildiğinden, şirketler kâr açısından önemli tasarruflarla farklı departmanları ve iş akışlarını hizalayabilir. Ticari avantajlara örnekler şunları içerir:

  • Raporlar tarafından oluşturulan gerçek zamanlı bilgilerden başlayarak optimize edilmiş iş öngörüleri
  • Basitleştirilmiş iş süreçleri ve en iyi uygulamalar yoluyla daha düşük işletme maliyetleri
  • Sözleşmelerde, sorgularda ve satın alma siparişlerinde veri paylaşan kullanıcılar arasında daha fazla işbirliği
  • Pek çok iş fonksiyonunda ortak olan bir kullanıcı deneyimi ve iyi tanımlanmış iş süreçleri aracılığıyla artırılmış verimlilik
  • Arka ofisten ön ofise kadar tüm iş faaliyetlerinin aynı “görünüme ve hisse” sahip olduğu tutarlı bir altyapı
  • Ortak kullanıcı deneyimi ve tasarımlarıyla daha yüksek kullanıcı benimseme oranları
  • Artan veri bütünlüğü ve finansal kontroller yoluyla azaltılmış risk
  • Tek tip ve entegre sistemler aracılığıyla daha düşük yönetim ve işletme maliyetleri

Dijital çağ için tasarlanan günümüzün ERP bulutu neleri  kapsar? Mobil, sosyal, analitik ve en yeni gelişen teknolojileri kapsar. Onsuz bir organizasyonun büyümesi oldukça zordur.

Sizi Arayalım