E-Fatura ve E-Arşiv Fatura Sorgulama İşlemi Ne Şekilde Yapılır?

E-Fatura ve E-Arşiv Fatura Sorgulama İşlemi Ne Şekilde Yapılır?

E-Fatura-ve-E-Arsiv

Bu günlerde kalıcı olarak en büyük ve ihtiyaç duyduğumuz en önemli kavram zaman ve bu da hızla akıp geçmektedir sürekli olarak ta kendimizi yenilememiz gerekir ki hem zamana ayak uydurabilelim hem de hizmet edip aldığımız birçok sektör de faydalı olalım kazanacağımız her bir saniye bizler için çok önemli. Buna ek olarak ise mecburi olarak korona virüs yani Covid-19 önlemleri dolayısıyla insansan teması kesmek durumuna kalabiliyor ve olabileceği şekilde birçok meslek dalında ise değişikliğe gidip e-sisteme başvurmak durumunda kalınabiliyor. Ve bu nedenle ise düzenlenen E-Fatura işlemi bizlere tam olarak ayrıcalık tanıyor.

 Peki, bahsedilen e-Fatura sorgulama işlemi nasıl yapılır?

E-Fatura sorgulama işlemi şu şekilde olmaktadır, e fatura.gov.tr sitesine bağlanıp ilgili mükellefin vergi kimlik numarası ve yahut TC kimlik numarasını yazarak girişte bulunabilirsiniz. Bu konuda elde edilmiş olan bilgilerle ise sistemdeki bilgileri rahatlıkla karşılaştırabilir, doğruluğunu kontrol edebilirsiniz.

GİB tarafından yürürlüğe konulan e-Fatura sistemi kullanıcılarına çok fazla kolaylık ve avantajları beraberinde yanında getiriyor.

E-Arşiv Fatura sorgulama işlemi nasıl yapılır?

E-Arşiv Fatura sorgulama işlemi, e fatura.gov.tr sitesinde fatura numarası veya kullandığınız firma adıyla da yapılabilir. Bu durumunda sorgulama işlemi esnasında paylaşılmasını istemediğiniz bilgiler tabi ki de sizlerin sağlığı için gizli kalır.

E-Fatura ve E-Arşiv Fatura Sorgulamasında önemli olan hususlar nelerdir?

  • Sorgulamak istediğiniz faturanın e Arşiv sistemi kapsamında düzenlendiğine dair emin olun. (e-Arşiv dolayısıyla fatura düzenlemeye ve  e-Arşiv Uygulamasına Kayıtlı Mükellefler Listesine ulaşabilirsiniz. )
  • Faturanızı istediğiniz şekilde düzenlemekte olan mükellefin Vergi Kimlik Numarası/TC Kimlik Numarası bilgilerinin doğru girdiğinizden emin olunuz.
  • Fatura üzerinde bulunan ve  Fatura numarasının doğru bir şekilde girildiğinden muhakkak emin olunuz.
  • Faturalar üzerinde belirlenmiş olarak ödenecek tutar ile buna ek olarak genel toplam veya toplam tutar şeklinde farklı tutar alanları rahatlıkla bulunmaktadır. Gelen faturayı ise sorgularken ödenecek Tutar bilgisinin ve belirlenmiş olan bu tutarı kuruş hanelerinin doğru girildiğinden net olarak emin olunmalıdır.
  • Güvenlik kodu farklı harf rakam veya benzeri işaretleri kullandığınıza emin olmalısınız.

 

E-Fatura ve E-Arşiv Fatura sisteminden yararlanma yöntemleri neler?

Yapılan Elektronik Fatura Uygulaması e  e-Fatura portalı, bilgi işlem sistemlerinin GİB sistemine bağlantısı ve Başkanlıktan özel entegrasyon izni alınarak alan kurumların sisteminin aracılığıyla bulunmak üzere üç yöntemle kullanılabilmektedir.

Özel Entegrasyon Yöntemi

Faturalama gereksinimleri çok şekilde farklılık gösteren ya da çok fazla olacak şekilde  fatura düzenleyen yükümlülere, bilgi işlem  de kullanılan alt yapıları yeterli değilse, teknik yeterliliğe ulaşım durumunda sahip bir özel entegratörün  seçilmiş bilgi işlem sistemi aracılığıyla e-Fatura alma, gönderme imkanı düzenlenmiştir.

 

Sizi Arayalım