e-Arşiv Fatura Zorunluluğu 2021

e-fatura ve e-arşiv fatura zorunluluğu sebebi ile 2018 yılı cirosu 5 milyon Türk lirası ve üzeri olan firmaların 1 temmuz 2020 itibarı ile bu sistemi kendi sistemlerine entegre etmiş olmaları gerekiyor. Öncelikle sisteme yeni geçecekler için aşağıda biraz teknik bilgi paylaşıyoruz. Sonrasında e-arşiv fatura zorunluluğu konusunda bilgilendirme yapacağız. E-fatura ve dijital fatura iki farklı şeydir. Biraz açıklayalım;
e- fatura nedir?
E-fatura, verileri sabit bir konumda ve özel anlamıyla sistematik olarak oluşturulmuş bir dijital dosyadır. E-fatura için pek çok farklı format vardır ve şu anda küresel bir standardı pek bulunmamaktadır. En yaygın formatlar EDI ve UBL’dir. EDI, uzun zamandır popüler bir standarttır, ancak KOBİ’ler için pahalıdır. Dünya çapında büyüyen bir hükümet listesi, tercih ettikleri format olarak UBL 2.0’ı seçti. Avrupa Komisyonu (AK) halefi üzerinde çalışıyor; UBL 2,1. Bu, doğrudan EC ile iş yapan şirketler için standart format haline gelecektir.
Aşağıdaki kurallar e-faturalar için geçerlidir:
- Elektronik Veri Değişimi (EDI) veya XML formatlarında verilen yapılandırılmış fatura verileri;
- Standart İnternet tabanlı web formları kullanılarak verilen yapılandırılmış fatura verileri.
Dijital fatura nedir?
Dijital fatura, dijital olarak görüntülenebilen ve işlenebilen bir faturadır. Dijital faturanın arşivlenmesi ve muhasebe yazılımına bağlanması kolaydır. Optik tanıma (OCR) ile dijital faturalar sistemlere yarı otomatik olarak kaydedilir. Bu, daha düşük çalışma basıncına katkıda bulunur.
Finansal olarak erişilebilir çevrimiçi çözüm, eski kâğıt fatura lehine dijital faturaların artan başarısına katkıda bulunur.
Dijital fatura nedir, ancak e-fatura değildir:
- PDF veya Word formatlarında düzenlenen yapılandırılmamış fatura verileri;
- Taranmış kâğıt faturalar
Elektronik faturalama, sonuçta kendi başına bir amaç değil, bir hedefe ulaşmanın bir yoludur. Gönderen taraf, faturanın doğru kişiye daha hızlı ve daha düşük maliyetle ulaşacağından emin olur. Bir alıcının nihai amacı, mümkün olduğunca az insan eylemi ile bir satın alma faturası ayırmaktır. Bir faturanın kuruluşlar arasında seyahat etmek için kullandığı araç ve işlenme şekli, bunun hızlı ve hatasız gerçekleşmesi durumunda hiçbir endişe yaratmaz.
e-Arşiv sistemine geçiş zorunlu mu?
509 sıra nolu resmi gazete duyurusuna göre, VUK Genel Tebliği ile e-Fatura, e-Defter, e-Arşiv ve e-İrsaliye uygulamalarının kapsam ve zorunluluk şartları yenilendi. Yayınlanan haber ile e-Dönüşüm piyasası olabildiğince hareketlendi.
e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükellefler içinde e-arşiv fatura programının kullanılması gerekiyor. Nasıl belirlendiğine gelince vergiler dâhil toplam tutarı 5.000 TL’yi, vergi mükellefi olmayanlara, vergiler dâhil toplam tutarı 30.000 TL’yi aşan fatura düzenlemesi durumunda, söz konusu faturaların e-Belge düzenleme portalı üzerinden “e-Arşiv Fatura” olarak düzenlenmesi de zorunlu oldu.
Artık aracı hizmet sağlayıcılardan internet ortamında ilan yayınlayanlara, internet reklamcılığı hizmet aracılarından ve meyve, sebze ticareti ile uğraşan mükelleflere ciro limitine bakılmaksızın e-Arşiv fatura kullanmak zorundadır. . 1 Ocak 2020’den sonra e-Arşiv Fatura uygulamasına geçmek zorunlu hale gelmiştir. .
E-faturalandırmanın faydaları şunları içerir:
- Kolaylık, işleme dijital ve otomatiktir;
- Hız, artık kağıt akışı yok;
- Doğruluk, İnsan hataları en aza indirildi;
- Daha ucuz, Baskı ve posta ücreti yok.