Blockchain Teknolojisi Nedir, Nerelerde Kullanılıyor?

Blockchain Teknolojisi Nedir, Nerelerde Kullanılıyor?

Blockchain Nedir

Genel olarak oldukça karmaşık terimler içerebilen blockchain teknolojisi nedir? Bu teknoloji teknik terimler içerse de basit bir tabir ile bir veri tabanı olarak tanımlanabilmektedir. Bu açıdan herkesin kolaylıkla kullanabildiği ve elektronik bir tablo üzerinde oluşturabileceği kolay bir adım olarak düşünülebilir.

Genel olarak blockchain ne demek? Sorusunu sorduğumuzda da bazı özelliklerin içerisinde yer aldığı bir veri tabanı denebilir. Bu veri tabanı üzerinde yapılan işlemlerin tarih, saat ve tutar bilgilerinin dijital kimlik bilgileri ile birlikte bloklarının oluşturulduğu bir sitem olarak tanımlanabilir. 21. Yüzyılın en güçlü teknolojileri arasında yer almaktadır. Bir kodlama sistemi ile sağlanan veriler blok zincire eklenmekte ve güncel olarak pek çok alanda erişilebilir olarak kullanılmasına fayda sağlamaktadır.

Blockchain Teknolojisi Kullanım Alanları

Yukarıdaki tanımda blockchain ne demek? Sorusunda kullanım alanının pek çok kişi üzerinden ve kurum aracılığı ile ulaşılabilir olduğundan bahsetmiştik. Bu anlamda para transferinden gıda güvenliğine kadar pek çok alanda sağladığı avantajlar ile bilinmektedir.

  • Hem para çekme hem de para transferi için kullanılabilmektedir. Bu anlamda hem yedi gün yirmi dört saat olmak üzere hem de saniyeler içerisinde para transferi gerçekleşmektedir. Bunun yanında para çekme için de cüzdanda bulunan kripto paralar satılarak gerçek nakit paraya dönüştürülebilmektedir. Bunun için bitcoin atmleri kullanılsa da ülkemizde henüz böyle bir durum söz konusu değildir. Ülkemizde bazı kurumlar arası aktarım ile bu işlemler gerçekleştirilebilmektedir.
  • Fabrika ve firmalar bu özellik ile tedarik kapsamında oluşan sorunları giderebilmekte ve pek çok alandan bu işlemlerin takibini gerçekleştirebilmektedirler.
  • Şirketlerin ödül ve sadakat programları kapsamında da Blockchain teknolojisi kullanılmaktadır.
  • Nesnelerin interneti olarak da adlandırılan ağların yönetimini sağlamaktadır. Bu kapsamda ağdaki cihazların güvenlik kontrollerini sağlamakta ve izinsiz erişimleri engelleme kapasitesine sahiptir.
  • İlaç üreticilerinin de sıklıkla kullandığı bu uygulama ilaçların üzerinde bulunan seri takip numaraları ile doğru ilaca ulaşım saptaması yapılabilmektedir.
  • Son olarak gıda güvenliği kapsamında bilinçli tüketiciyi de hedeflemektedir. Üretilen ürünün ilk aşamanda market raflarına gelene kadarki süreçlerinin izlenmesine olanak sağlamaktadır.

Blockchain Teknolojisi Avantajları Nelerdir?

Yukarıda Blockchain teknolojisi nedir? Dediğimizde aslında avantajları kapsamında da pek çok açıklama yapılabilirdi. Bu anlamda tanımda da yer aldığı gibi veri tabanı olarak kullanımı ile pek çok bilgiye pek çok kişinin erişmesini sağlaması ile aslında en fazla tercih edilen avantajı bilinirlik olmaktadır. Yine de genel bir avantaj sürecine bakılacak olursa blok zinciri avantajları şunlardır denebilir;

  • Güvenlik anlamında oldukça gelişmiş çözümler sunmaktadır. Bu kapsamda günümüzde dijital platformlarda yer alan ve kullanılması neredeyse zorunluluk arz eden güvenlik yöntemlerini kullanmaktadır. Kullanıcıların birbirleri adına bazı dolandırıcılık süreçleri gerçekleştirmesi olasılığı düşülse bile üç ilkeli temel koruma sayesinde böyle bir durum söz konusu olmamaktadır.
  • İşletmeler kapsamında bakıldığında üst düzeyde bir verimlilik sunduğundan bahsedilebilir. Bu anlamda sıklıkla sorulan sorulardan blok zinciri nedir? Üstün verimliliği de içerisinde bulunduran ve hem şeffaflık hem de operasyonel açıdan hızlı ve verimli bir şekilde işlemlerin gerçekleşmesine olanak sağlayan bir sistemdir denerek avantajının boyutundan da bahsedilebilir.
  • Dijitalleşme süreçleri içerisinde pek çok kurum ve kuruluş e – işlem üzerinden ilerlemektedir. Bu kapsamda blok zincirler arşivleme, planlama, kayıt tutma gibi özelliklerinden ötürü hızlı bir şekilde denetlemeyi sağlarlar.
  • Sınırsız bir şekilde kayıt tutma kapasitesi mevcut olduğundan özellikle büyük işletmeler için nimet olabilir.
  • Kullanıcı gizliliği her zaman sağlanmaktadır.
  • İşlem ücretleri oldukça düşüktür.
  • Minimum hata ile işletmelerde hatasızlık oranını yükseltir.
  • Verileri güvenli bir biçimde saklamaya olanak sağlar.

Blok Zinciri Nasıl Çalışır?

Blockchain olarak da adlandırılan blok zinciri nedir? Dediğimizde standart bir çalışma prensibi üzerine mükemmel güvenlik duvarları ile konumlandırıldığından da bahsedilebilmektedir. Bu nedenle veri tabanı tanımının iyice anlaşılması için zincirin çalışma prensibinden bahsetmek daha doğru olacaktır.

Bu anlamda sistem ilk olarak işlemleri kaydederek sürece başlamaktadır. Bu da söz konusu fiziksel veya dijital varlıkların ağ üzerinden aktarılması olarak değerlendirilmektedir. İşlemde kimlerin yer aldığı, işlem içeriği, zamanı, mekânı nedeni, varlık miktarı ve ön koşullar gibi değerlendirmeler göz önüne alınmaktadır.

İkinci aşamada kaydedilen işlemler için oy birliğinin sağlanması gerçekleştirilmektedir. Bu anlamda blok zincir ağı içerisinde yer alan kullanıcılar işlemlerin geçerliliğini kabul etmelidir. Bunun için de ağ içerisinde geçerli olan kurallar mevcuttur. Söz konusu işlem buna uygunsa kabul görmektedir.

İkinci aşamada dağılmış olan bloklar oy birliğinin sağlanmasının ardından bağlanma şekline ulaşırlar. Bu aşamada işlemler kayıt altına alınmaktadır. Bağlanan bloğun sonuna bir çeşit şifreleme yöntemi eklenmektedir. Buna şifreleme karması adı verilir. Bu blokları bağlayıcı özellik göstermektedir. İlgili karma değiştirildiği takdirde çeşitli sapmalara yol açacaktır. O nedenle düzenli olmalarına özen gösterilmelidir ve kurcalandıklarında karma değişikliklerine neden olunacağı bilinmelidir.

Son adımda ise ilgili defter tüm kullanıcılara kopyalama şeklinde dağıtılmaktadır. Bu şekilde hem güvenlik sağlanmakta hem de verilerin oluşturulma şekli tüm kullanıcılar ile şeffaf bir şekilde paylaşılabilmektedir.

Blockchain Güvenli Midir?

Bir veri tabanı olarak adlandırılan blockchainde karmaşık pek çok veri bulunmaktadır. bu da yazılım ve algoritmalar ile oluşturulmaktadır. Çalışma prensibi kapsamında pek çok farklı alan olduğundan da söz edilebilir. Bu alanlar karmaşık yapılardan ve şifreleme özelliklerinden oluşmaktadır. Bu şekilde karmaşık yazılımlar söz konusu olduğundan dolayı da veri güvenliği en üst seviyede yer almaktadır denebilir. Kopyalama işlemi söz konusu olduğu için de blockchain teknolojisi kapsamında veri içeriği hiç kimse tarafından değiştirilemez özellikte olarak sunulmaktadır

Sizi Arayalım