Vergi Levhası Nedir?

Vergi Levhası Nedir?

vergi-levhasi

Vergi levhası sorgulama işleminin nasıl ve nereden yapılacağını merak ediyorsanız, en kolay şekilde nasıl yapabileceğinize dar bilgiyi size ulaştıracağız.

Vergiler, hükümet faaliyetlerini finanse etmek için bireylere veya şirketlere alınan ve bir devlet kurumu tarafından – yerel, bölgesel veya ulusal – uygulanan ücretlerdir. Ekonomide vergiler, ister işletme gibi vergilendirilen işletme, ister işletmenin mallarının son tüketicileri olsun, verginin yükünü ödeyenlere düşer.

E-devlet ve GİB üzerinden vergi levhası sorgulama işlemini nasıl yapacağınıza dair tüm bilgilendirme aşağıda sizi bekliyor.

Vergi levhası içeriği Maliye Bakanlığı tarafından belirleniyor.  Kazanç miktarları ile buna karşılık gelen vergi tutarlarını gösteren Maliye Bakanlığı tarafından verilen belgede kazanca denk gelen vergiler yer alır.  Yıllık olarak düzenlenir ve takibi için İVD kısaltması ile İnternet Vergi Dairesi web adresine şifreniz ile giriş yapabilirsiniz.

213 sayılı Vergi Usul Kanunu’na göre, sermaye şirketleri ve gelir mükellefleri her sene vergi levhalarını alırlar. Vergi levhalarını her yıl Mayıs ayının sonuna kadar almak zorundadırlar.

Vergi Levhası Sorgulama

www.turkiye.gov.tr veya www.gib.gov.tr adresleri üzerinden vergi levhası sorgulama işlemi yapılabilmektedir.  Sitelerin kısa isimleri e-devlet ve GİB olarak geçiyor. Bu adreslere giriş yaptığınızda son 3 yıla ait vergi matrahı ve tahakkuk eden vergiler görüntülenebilmektedir.

Sorgulama ekranında sırası ile aşağıdaki işlem dizinini yerine getirerek bilgilere ulaşabilirsiniz.

e-devlet

  • e-Devlet üzerinden vergi levhası sorgulama ekranı,
  • e-Devlet’e giriş yapmak için TC kimlik numaranız ve şifre girmeniz gerekiyor.

Vergi Levhası Sorgulama

  • “Vergi levhası sorgulama” ekranına giriş yapın
  • Mükellefin vergi kimlik numarasını veya TC kimlik numarasını girmeniz gerekiyor.
  • Sistem Mükellefin vergi kimlik numarasını doğrular ve sonra vergi kimlik numarasının doğruluğunu, faal mükellef olup olmadığını ve unvanını görmenizi sağlar.

GİB üzerinden vergi levhası sorgulama nasıl yapılır? GİB üzerinden https://www.gib.gov.tr/yardim-ve-kaynaklar/dilekcematik/vergi-levhasi linkini tıklayın.  Açılan sayfadaki istenen bilgileri doldurarak, vergi levhasını sorgulayabilirsiniz.

GİB üzerinden sorgulamalarda son 3 yıla ait vergi levhaları listesine ulaşabilirsiniz.  Listeden istediğiniz yılı seçin ve vergi levhasının yanında bulunan görüntüle butonunu tıklayın.  Şimdi tüm bilgileri görüntüleyebilirsiniz.

Vergi levhası sorgulama onay kodu nedir?

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bazı kamu kurumlara ve özel şirketlere verdiği özel bir izin vardır. Bu izin onay kodudur.  Vergi levhasının üzerinde yer alan doğrulama kodu ile sorgulama işlemi yapılabilmektedir.

Bu hizmetlerden faydalanan şirketler ve kurumlar sisteme giriş yaparak; vergi levhalarının üzerinden yazılı onay kodu girerek vergi levhasını kısa sürede sorgulayabilirler.  .

Vergi levhası çıktısı alma

Vergi levhasının çıktısının dosyanızda tutmak için İVD yani internet vergi dairesi adresine şifreniz ile giriş yapın ve sonra aşağıdaki talimatlara uyun.  Kolaylıkla vergi levhası çıktısı alabilirsiniz.

e-vergi levhası oluşturma seçeneğini karşınıza çıkacak bu kısmı işaretleyin, Ardından ekrana gelen vergi levhası listesinden istediğiniz yılı işaretleyin.  Yani çıktısını almak istediğiniz yıla ait vergi levhasını tıklayın ve vergi levhası açıldıktan sonra pdf formatında bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Bilgisayarınıza kaydedebilir yâda yazıcıya göndererek çıktısını alabilirsiniz. Garanticiyseniz eminiz ikisini birden yapacaksınız.

 

Sizi Arayalım