Motorlu Taşıt Vergisi (MTV) Sorgulama Ve Kredi Kartı İle Ödeme

Motorlu Taşıt Vergisi (MTV) Sorgulama Ve Kredi Kartı İle Ödeme

Son dönemlerde araç fiyatlarından önlenemez artışın getirisi olarak, vergi konusunda en popüler ve merak edilen vergilerin başında Motorlu Taşıtlar Vergisi gelmektedir. Motorlu Taşıtlar Vergisi Nedir? Motorlu Taşıtlar Vergisi ne kadar? Nasıl Ödenir? Ödenmezse ne olur? gibi sorular tüm vergi mükelleflerinin aklındaki sorular durumundadır.

Devletimizin vergi ödemeleri konusunda sağladığı birçok alternatif ödeme yolu ve imkanı bulunmaktadır. MTV içinde aynı şekilde, devletin vergi daireleri, GİB gibi platformlar, anlaşmalı olan banka şubeleri, ATM’leri ve uygulamaları ile ödeme yapmak oldukça hızlı ve kolay olmaktadır. Motorlu Taşıtlar Vergisi kısaca MTV olarak bilinmektedir ve yıllık bir bedeldir. Ancak bu bedel Ocak ve Temmuz ayları dahilinde ödenmek üzere bir nevi 2 taksit olarak alınmaktadır. Yani MTV ödemesi dönemleri yılda 2 aydır.

Motorlu Taşıt Vergisi Nedir ve Hangi Zamanlarda Ödenir?

Vergilerin bol ve yüksek miktarda olduğu ülkemizde Motorlu Taşıt Vergisi de önemli vergi kalemlerinden biri olarak öne çıkmaktadır. Peki, Motorlu Taşıt Vergisi ne demek? Araç sahipleri için oldukça değerli bir konu olan, kısa adı MTV olan, tüm motorlu araçlar için yani sadece motosiklet ve otomobil için değil, uçak, helikopter ve motorlu tüm deniz araçları içinde geçerli olan bir vergi türüdür.

Bir araç satın alımı gerçekleştirdiğinizde araca ödenen bedel harici olarak birçok ek ödeme de yapmak durumu ortaya çıkmaktadır. Bunlar; araç bakım giderleri, kasko gideri, yıllık sigorta gideri, yakıt gideri, ekstra çıkan arıza veya kaza gibi giderlerdir. Ek olarak ta tabii ki Motorlu Taşıtlar Vergisi ödenmesi gerekmektedir. Her türlü motorlu kara, deniz ve hava aracı için geçerli olan MTV ödemesi yılda 2 kez yani 2 taksit şeklinde Ocak ve Temmuz aylarında yapılmaktadır. Ancak birçok araç sahibi MTV hakkında detaylı bir bilgiye sahip değildir. MTV ödemeleri, aracın sicil kaydı yapıldığı andan sicili silindiği ana kadar devam etmektedir.

Motorlu Taşıt Vergisi Ödenmezse Başımıza Gelecekler

Motorlu Taşıtlar Vergisi konusunda da diğer birçok vergide olduğu gibi devletin katı bir tutumu ve ödememe durumunda ortaya çıkardığı yaptırımları bulunmaktadır. Motorlu Taşıt Vergisi ödenmediğinde neler olabilir? Ödemelerde gecikme veya hiç ödememe gibi durumlar oluştuğunda adım adım birçok yaptırım devreye girmektedir. Bu adımları aşağıdaki gibi özetlemek mümkündür;

  • Gecikme Faizi Devreye Girer: Bir takvim yılında 2 parça olarak Ocak ve Temmuz aylarında ödenen MTV, taksit ödemesinin gecikmesi durumunda gecikme faiz durumu devreye girmektedir. Bu faiz oranı %1.6 oranındadır. Faizli miktar bir sonraki taksit ödemesine eklenir. Bu taksitte ödenmezse, bu kez kişinin ikametgahına posta yoluyla uyarı bilgilendirmesi gönderilir.

 

  • Banka Hesaplarına Haciz Gelir: MTV konusunda ödememe durumundan ortaya çıkan gecikme faizlerinden sonra ödeme aksamaları devam ettiğinde büyük yaptırım durumları olmaktadır. İkamet adresine gelen uyarı postasına rağmen ödeme olmaz ise bu durumda, T.C. Hazine Bakanlığı’nın yetkilileri, borçlu kişinin banka hesaplarına haciz koyma hakkına sahiptir ve bunu gerçekleştirirler.

 

  • Araç Çekilir, Bağlanır ve Haczedilir: Banka hesaplarına haciz dışında borcun büyüklüğüne göre bazı ek yaptırımlarda devreye girmektedir. Örneğin kişinin mevcut aracı bağlanır. Borcun kapanması ve otopark ücretinin ödenmesi durumunda araç ruhsat sahibine geri verilir. Borç ödendiğinde banka haciz süreci de sonlandırılır.

 

  • Aracın Satışına Engel Olunur: MTV borcundaki ödeme durumlarında sadece Hazine Bakanlığı yaptırımları olmaz. Ek olarak, noter üzerinden gerçekleşmekte olan araç satış işlemleri de engellenir. Çünkü aracın geçmişe dönük borçları olduğu için araç satışına izin verilmez. Geçmişe dönük borçların taksitlendirilmiş olması bile bu alı satım işlemin yapılmasını sağlamaz. GİB üzerinden almak istediğiniz aracın vergi borcu durumunu mutlak suretle kontrol etmeniz alım satım işlemlerinde sorun yaşamanıza engel olacaktır.

 

  • Aracın Muayenesi Yapılmaz: MTV borcu ödenmezse ne olur sorusunun son cevabı ise muayene ile ilgilidir. Araç muayenelerine girişte en önemli konuların başında MTV borcunun olmaması koşulu vardır. Borcu olan araçların araç muayenesi yapılmamaktadır.

 

Motorlu Taşıt Vergisi Ne Şekilde Ödenir?

Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemeleri oldukça kolay ve bol alternatifli yöntemlerle ödenebilmektedir. MTV nereye ödenir? Temel olarak bağlı olduğunuz ilçe veya ildeki vergi dairelerine giderek ödeme yapılabilmektedir. Buna ek olarak; anlaşmalı bankaların bizzat şubelerine giderek, ATM’leri üzerinden veya online şubeleri üzerinden rahat bir şekilde vergi ödemesi yapmak mümkün olmaktadır.

Ayrıca gib.com.tr üzerinden e-devlet sayesinde de ödeme yapılabilmektedir. MTV ödemeleri Ocak ve Temmuz olarak 2 taksitte ödenmektedir. 31 Ocak 23.59’a kadar ödemeler yapılabilir. Ancak GİB üstünden yapıldığından bu saat 22.00 olmaktadır.

Kredi Kartı İle Motorlu Taşıtlar Vergisi Nasıl Ödenir?

Motorlu taşıtlar vergisini ödemenin yollarından biri de son yıllarda birçok kişinin tek çözümü haline gelmiş olan kredi kartlarıdır. Günümüzde kredi kartları ile de MTV ödemesi gerçekleşmektedir. Kredi kartı ile MTV nasıl ödenir konusu oldukça kolay bir süreç izlemektedir.

  • Kişinin mükellefiyet kaydının olduğu yada MTV ödemesine tahsil yetkisi olan Vergi Dairesi Müdürlüklerine bizzat giderek kredi kartınızla vergi borcunuzu ödeyebilirsiniz.
  • Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemek için Vergi Dairesinin anlaşmalı olduğu bankalara giderek veya bankaların internet bankacılığı hizmetlerini kullanarak yine kredi kartı ile borç ödemesi yapmanız mümkündür.
  • gov.tr sitesinde olan “Borç Sorgulama ve Ödeme” butonuna 02.00-22.00 arasında giriş yapmak kaydıyla kredi kartı ile ödeme yapılması mümkündür.
  • Buna ek olarak gib.gov.tr sitesinin mobil uygulaması olan GIB Mobil ile de kredi kartı üzerinden bir ödeme yapılabilmektedir.

Hangi Araca Ne Kadar MTV Ödeniyor?

Motorlu Taşıtlar Vergisi ödeyen kişilerin doğal olarak akıllarında ne kadar ödeme yapacakları konusu olmaktadır. Bu noktada hangi araca ne kadar MTV ödeniyor konusuna kriterler belirleyici olmaktadır. Aracın yaşı, motorun hacmi ve taşıtın değeri gibi ölçütlere göre MTV rakamları, resmi gazetelerde yayımlanmaktadır. Bu bağlamda 1300 cc ve aşağı motor silindirine sahip olan ve araç değeri maksimum 46.300 TL araçlarda en düşük vergi miktarı 90 TL olmaktadır.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Motorlu Taşıtlar Vergisi konusunda hesaplama işlemi belli bir mantık üzerinden ilerlemektedir. MTV hesaplama işlemi aşağıdaki gibi detaylandırılabilir;

  • 1300 cc ve altı araçlar için; 1-3 yaş 861 TL, 4-6 yaş 600 TL, 7-11 yaş 336 TL, 12-15 yaş 255 TL, 16 ve üzeri yaş içinde 90 TL’dir.
  • 1301-1600 cc arası araçlar için; 1-3 yaş 1.500 TL, 4-6 yaş 1.124 TL, 7-11 yaş 653 TL, 12-15 yaş 461 TL, 16 ve üzeri yaş içinde 177 TL’dir.
  • 1601-1800 cc arası araçlar için; 1-3 yaş 2.647 TL, 4-6 yaş 2.069 TL, 7-11 yaş 1.218 TL, 12-15 yaş 743 TL, 16 ve üzeri yaş içinde 289 TL’dir.
  • 1801-2000 cc arası araçlar için; 1-3 yaş 4.170 TL, 4-6 yaş 3.212 TL, 7-11 yaş 1.888 TL, 12-15 yaş 1.124 TL, 16 ve üzeri yaş içinde 444 TL’dir.
Sizi Arayalım