Java Nedir? Ne İşe Yarar?  

Java Nedir? Ne İşe Yarar?  

java-nedir

Java, olabildiğince az uygulama bağımlılığına sahip olacak şekilde tasarlanmıştır. Java sınıf tabanlı, nesne yönelimli bir programlama dilidir. Java, geliştiricilerin bilgisayarınızda uygulamalar oluşturmak için kullandıkları bir programlama dilidir. Muhtemelen Java çalışma zamanı gerektiren bir program indirmişsinizdir ve bu yüzden muhtemelen onu sisteminize yüklemişsinizdir.

Ancak Java, JavaScript ile aynı değildir. Aslında isimlerinden başka bir ton benzerlikleri yok. JavaScript, genellikle HTML belgelerinde (web sayfaları gibi), içlerinde çalışan bağımsız “uygulamalar” yerine kullanılır. Java da tarayıcınızda çalıştığı için bu biraz kafa karıştırıcı olabilir, ancak bunlar oldukça farklıdır. Çok sayıda web sitesi JavaScript kullanır.

1995 yılında James Gosling tarafından geliştirilen ve Sun Micro Systems tarafından piyasaya sürülmüştür.  Java’nın özelliklerine gelecek olursak;

  • Açık kaynak kodlu bir uygulamadır.
  • Nesne yönelimlidir.
  • Çok fonksiyonlu yapıdadır,
  • Yüksek seviyeli bir dildir.
  • Yüksek verimlidir.
  • Platform bağımsızdır.
  • Adım adım işlenen bir uygulamadır.

Java’nın en önemli özelliklerinde biri herhangi bir bilgisayar mimarisine bağlı olmadan bağımsız olarak çalışılabilen bir platform olmasıdır.  Bu özelliğini ne sağlar;  Java Virtual Machine olarak adlandırılan Java Sanal Makinesidir. Java kodları, istenildiği taktirde farklı platformlara entegre edilebilir. Bu özelliği sayesinde platform kısıtlaması gibi bir sorunla karşılaşmadan uygulamanın kullanılması mümkün hale gelmektedir.

Java Ne İşe Yarar?

Java, İnternet’in dağıtılmış ortamında kullanılmak üzere açıkça tasarlanmış bir programlama dilidir. C ++ programlama dilinin “görünüm ve izlenimine” sahip olacak şekilde tasarlanmıştır, ancak kullanımı C ++ ‘dan daha kolaydır ve nesneye yönelik bir programlama modelini uygular. ”

Java, tek bir bilgisayarda çalışabilen veya bir ağdaki sunucular ve istemciler arasında dağıtılabilen eksiksiz uygulamalar oluşturmak için kullanılabilir. Bir Web sayfasının parçası olarak kullanılmak üzere küçük bir uygulama modülü veya küçük uygulama (basit tasarlanmış, küçük bir uygulama) oluşturmak için de kullanılabilir. Applet’ler, bir Web sayfası kullanıcısının sayfayla etkileşim kurmasını mümkün kılar.

Artık internette gezinirken dahi giriş yaptığımız birçok site Java yüklü bi cihaz desteği ile açılabilmektedir.

Java Kullanım Alanları

  • Android Uygulamaları

Java’nın nerede kullanıldığını görmek istiyorsanız, çok uzakta değilsiniz. Android telefonunuzu ve herhangi bir uygulamayı açın, bunlar aslında Java programlama dilinde, Google’ın JDK’ya benzeyen Android API’si ile yazılmıştır.

  • Finansal Hizmetler Sektöründe Sunucu Uygulamaları

Java, Finans Hizmetlerinde  birçok küresel yatırım bankası, ön ve arka ofis elektronik ticaret sistemlerini yazmak, yerleşim ve onay sistemlerini yazmak, veri işleme projeleri ve diğerleri için Java kullanıyor.

  • Java Web uygulamaları

Java, E-ticaret ve web uygulama alanında da büyük. Spring MVC, Struts 2.0 ve benzeri çerçeveler kullanılarak oluşturulmuş birçok RESTfull hizmetiniz var. Basit Servlet, JSP ve Struts tabanlı web uygulamaları bile çeşitli hükümet projelerinde oldukça popülerdir. Birçok hükümet, sağlık, sigorta, eğitim, savunma ve diğer bazı departmanların web uygulamaları Java’da oluşturulmuştur.

  • Yazılım Araçları

Eclipse, IntelliJ Idea ve NetBeans IDE gibi birçok yararlı yazılım ve geliştirme aracı Java’da yazılır ve geliştirilir.

  • Ticaret Uygulaması

Daha büyük finansal hizmetler endüstrisinin bir parçası olan üçüncü taraf ticaret uygulaması da Java kullanıyor.

  • J2ME Uygulamaları

İOS ve Android’in gelişi neredeyse J2ME pazarını öldürse de, J2ME kullanan büyük bir düşük kaliteli Nokia ve Samsung cep telefonu pazarı var. Android’de bulunan neredeyse tüm oyunların, uygulamaların J2ME platformunun parçası olan MIDP ve CLDC kullanılarak yazıldığı bir zaman vardı. J2ME, Blu-ray, Kartlar, Set üstü kutular, vb. Gibi ürünlerde hala popülerdir. WhatsApp’ın bu kadar popüler olmasının nedenlerinden biri, J2ME’de hala oldukça büyük olan tüm Nokia telefonlar için de mevcut olmasıdır.

  • Gömülü Alan

Java, gömülü alanda da büyüktür. Platformun ne kadar yetenekli olduğunu gösterir, Java teknolojisini (akıllı kart veya sensörde) kullanabilmek için yalnızca 130 KB’ye ihtiyacınız vardır. Başlangıçta Java, gömülü cihazlar için tasarlanmıştır. Aslında bu, Java’nın “bir kez yaz, her yerde çalıştır” kampanyasının bir parçası olan tek alandı ve şimdi karşılığını alıyor gibi görünüyor.

  • Büyük Veri teknolojileri

Hadoop ve diğer büyük veri teknolojileri de Java’yı şu veya bu şekilde kullanıyor, örneğin Apache’nin Java tabanlı HBase ve Accumulo (açık kaynak) ve ElasticSearch de. C ++ ile yazılan MongoDB gibi teknolojiler olduğu için Java bu alana hakim değil. Hadoop veya ElasticSearch büyürse, Java bu büyüyen alandan büyük bir pay alma potansiyeline sahiptir.

  • Yüksek Frekanslı İşlem Alanı

Java platformu, performans özelliklerini çok geliştirmiştir ve modern JIT’ler ile C ++ seviyesinde performans sunma yeteneğine sahiptir. Bu nedenle Java, yüksek performanslı sistemler yazmada da popülerdir, çünkü performans ana dile kıyasla biraz daha az olsa da, daha fazla hız için güvenlik, taşınabilirlik ve sürdürülebilirlikten ödün verebilirsiniz ve bunu yapmak için yalnızca deneyimsiz bir C ++ programcısı yeterlidir.

  • Bilimsel Uygulamalar

Günümüzde Java, doğal dil işleme dahil bilimsel uygulamalar için genellikle varsayılan bir seçimdir. Bunun ana nedeni, Java’nın daha güvenli, taşınabilir, bakımı kolay olması ve C ++ veya başka herhangi bir dilden daha iyi üst düzey eşzamanlılık araçlarıyla birlikte sunulmasıdır.

Java Kullanıcıya Ne Sağlar?

Java, günümüz yazılım geliştiricileri arasında neden bu kadar popüler bir seçimdir? Öncelikle Java’nın geçmişte sağladığı kapsamlı test, güncelleme ve teslimat tutarlılığında yatmaktadır. Java, özel bir Java geliştiricileri, mimarları ve meraklıları topluluğu tarafından test edildi, iyileştirildi, genişletildi ve kanıtlandı. Neredeyse yirmi yıl öncesine dayanan kökenlerine rağmen, Java yıllar içinde sürekli olarak gelişti.

Java, mümkün olan en geniş bilgi işlem platformları yelpazesi için taşınabilir, yüksek performanslı uygulamaların geliştirilmesini sağlamak üzere tasarlanmıştır, böylece kapsamlı erişilebilirliğin ve platformlar arası etkileşimin temel ilkelerini etkinleştirir. Uygulamaları heterojen ortamlarda kullanılabilir hale getirerek işletmeler daha fazla hizmet sağlayabilir ve son kullanıcı üretkenliğini, iletişimi ve işbirliğini artırabilir ve hem kurumsal hem de tüketici uygulamalarının sahip olma maliyetini önemli ölçüde azaltabilir.

Java, geliştiriciler için aşağıdakileri yapmalarını sağlayarak paha biçilmez hale geldi:

  • Tek bir platforma yazılım yazın ve hemen hemen her platformda çalıştırın.
  • Bir web tarayıcısı içinde çalışabilen ve mevcut web hizmetlerine erişebilen programlar oluşturun.
  • Çevrimiçi forumlar, mağazalar, anketler, HTML formlarının işlenmesi ve daha fazlası için sunucu tarafı uygulamalar geliştirin.
  • Yüksek düzeyde özelleştirilmiş uygulamalar veya hizmetler oluşturmak için Java dilini kullanarak uygulamaları veya hizmetleri birleştirin.
  • Cep telefonları, uzak işlemciler, mikro denetleyiciler, kablosuz modüller, sensörler, ağ geçitleri, tüketici ürünleri ve neredeyse tüm diğer elektronik cihazlar için güçlü ve verimli uygulamalar yazın.
  • Java’nın başarısını sağlayan temel ilke, geliştiricilerin ve kodlayıcıların modeli sürekli olarak modern teknolojik standartlara rekabetçi olacak şekilde yükseltmesidir.
Sizi Arayalım