PHP Nedir? Nasıl Kullanılır?
PHP, basit olduğu kadar devrim niteliğinde de bir programlama dilidir: en modern olanı değildir, ancak doğumundan yıllar sonra hala popülerlik kazanmaya devam etmektedir. PHP aslında tanınmış Facebook, WordPress ve Wikipedia da dahil olmak üzere sitelerin% 78’i tarafından kullanılıyor.
PHP temel olarak sunucu tarafı komut dosyası oluşturmaya odaklanmış bir uygulamadır. Bu nedenle form verilerini toplamak, dinamik sayfa içeriği oluşturmak veya tanımlama bilgileri göndermek ve almak gibi başka herhangi bir CGI programının yapabileceği her şeyi yapabilirsiniz. Ancak PHP çok daha fazlasını yapabilir.
PHP Nedir?
PHP, sunucu tarafı kodlama dilidir. Statikveya Dinamik web siteleri veya Web uygulamaları geliştirmek için kullanılır. PHP, daha önce Kişisel Giriş Sayfaları anlamına gelen Hypertext Ön İşlemcisinin kısaltmasıdır. PHP betikleri yalnızca PHP’nin kurulu olduğu bir sunucuda yorumlanabilir.
PHP Hangi Alanlarda Kullanılır?
PHP hemen hemen her şeyi yapabilir. Basit, hızlı ve esnek olacak şekilde tasarlanmış bir dildir: bu nedenle hem temel bir blogun geliştirilmesi hem de web siteleri, forumlar, sosyal ağlar ve hesaplama yazılımı gibi daha karmaşık web uygulamaları için mükemmeldir.
PHP teknolojisi dinamik sayfalar oluşturmanıza izin verir ve oldukça basit bir sözdizimine sahip olmasına rağmen, aşağıdakiler dahil birçok özellik sunmaya devam edebilir:
- bir iletişim formundan veri toplama,
- posta listeleri oluşturur,
- dinamik içeriğe sahip sayfalar oluşturur,
- çerez gönderme / alma özelliği,
- dosyaları yönetir ve yükler,
- kısıtlı alanların kaydını ve girişini oluşturur,
- veri şifreleme / şifre çözme gerçekleştirir,
Kısacası, PHP hem küçük ve basit uygulamaların oluşturulması hem de daha karmaşık web sitelerinin ve gelişmiş yazılımların geliştirilmesi için kesinlikle uygundur.
PHP Nasıl Çalışır?
Açık kaynaklı, genel amaçlı bir programlama dili olan PHP özellikle web geliştirmede kullanışlıdır ve esas olarak sunucuyla çalışır.
Tahmin edebileceğiniz gibi, PHP’de yazılan kod neredeyse yalnızca sunucu içindir. Verileri yükleyebilir ve HTML DOM’a yerleştirebilir, ancak örneğin JavaScript kadar fazla kontrole sahip değildir. Bununla birlikte, çeşitli veritabanlarına bağlanabilir, oturumları başlatabilir, HTML içeriğine komut dosyaları uygulayabilir ve diğer birçok görevi gerçekleştirebilir.
PHP, yerleşik web geliştirme yetenekleriyle geliştirilen programlama dillerinden biridir. Programcılar, bu popüler sunucu tarafı programlama dilinde yazılan kodu Script etiketi aracılığıyla sorunsuz bir şekilde HTML koduna yerleştirebilirler. Ancak web geliştiricileri, çeşitli web çerçeveleri aracılığıyla PHP kodunu çalıştırmadan büyük ve karmaşık web sitelerini ve web uygulamalarını hızlı bir şekilde yazamazlar. Başka bir deyişle, arka ucu ele almak içindir. Bu nedenle PHP sunucuda çalıştırılır ve kullanıcı sadece ön uçta düz HTML’yi görür.
PHP Kullanımının Sağladığı Avantajlar Nelerdir?
Google, tarama hızı ve hızlı sayfa yükleme süreleri dahil olmak üzere daha iyi sıralamalara sahip bir dizi parametreyi karşılayan web sitelerini ödüllendirir. Bir web sitesinin daha hızlı yapılmasına katkıda bulunan bir unsur, kullanılan komut dosyası dilinin optimizasyonudur: PHP sürekli olarak gelişmektedir ve sürüm 7.1’den itibaren, geliştiricilerin daha iyi performanstan yararlanmasına olanak tanır. daha az bellek kullanarak% 100’den daha hızlı yükleme sağlar.
Hızlı web uygulaması geliştirmeyi teşvik etmenin yanı sıra, PHP çerçeveleri, temel bir yapı sağlayarak web uygulaması geliştirmeyi bile basitleştirir. Bu web çerçeveleri tarafından sağlanan özellikler ve araçlar, geliştirmenin web uygulamasına işlevsellik eklemesine ve uzun ve karmaşık kodlar yazmadan ortak web geliştirme görevlerini gerçekleştirmesine olanak tanır.
Web geliştiricilerinin çok çeşitli PHP çerçeveleri arasından seçim yapma seçeneği bile vardır. Bu çerçevelerin çoğu açık kaynaklıdır ve herhangi bir lisans ücreti ödemeden kullanılabilir. Bu PHP çerçevelerinden bazıları tam yığın web çerçeveleriyken diğerleri mikro çerçevelerdir. Ancak web geliştiricilerinin PHP çerçevelerini kullanmanın avantajlarını ve dezavantajlarını anlamaları da önemlidir.
PHP Neden Kullanılmalıdır?
PHP’yi sunucu tarafı programlama için kullanmanın birçok nedeni vardır, ilk olarak, lisans ücreti olmayan ücretsiz bir dildir, bu yüzden onu kullanmanın maliyeti minimumdur.
PHP kullanmanın en iyi yanlarından biri, MySQL dahil birçok farklı veritabanı diliyle etkileşime girebilmesidir. PHP ayrıca Windows, Linux ve Unix sunucularında da çalışabilir.
Tüm bu dillerin ücretsiz olması nedeniyle, PHP kullanarak bir web sitesi kurmak ve oluşturmak ucuz ve kolaydır.
PHP ayrıca iyi bir işlev çerçevesi olan çok iyi çevrimiçi belgelere sahiptir. Bu, dili öğrenmeyi nispeten kolaylaştırır ve çevrimiçi ortamda çok iyi desteklenir.
PHP’nin bu kadar erişilebilir ve kurulumunun ucuz olması nedeniyle, dili nasıl kullanacağını bilen pek çok insan vardır, bu da bu dilde yetkin yeni çalışanlar bulmayı daha az zor hale getirir.