Teknolojinin Hayatımızı Kökten Değiştirmesinin Nedeni Budur?
Teknolojik evrimde çok önemli bir kavşaktayız, değişimin kaçınılmaz ve geri döndürülemez bir hale geleceği yadsınamaz bir gerçeklikteyiz. Günümüzde teknoloji, günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi bile! Teknoloji artık vazgeçilmezlerimizdendir. Adeta su ve ekmek gibi ihtiyaç duymaktayız.
Cep telefonları, akıllı telefonlar, bilgisayarlar veya tabletler gibi elektronik cihazlar hayatımızı kökten değiştirdi. Bu cihazlar genellikle, yalnızca her türden bilgiye her yerden danışmaya ve hızlı erişime izin vermekle kalmayıp, aynı zamanda binlerce kilometre uzakta bile ilişki kurma ve sürdürme olasılığını sağlayan bir İnternet bağlantısıyla donatılmıştır. İnternet ve yeni teknolojiler bu nedenle en son anlık mesajlaşma sistemleri, sosyal ağlar ve video görüşmeleri sayesinde uzaktan iletişime izin verdi. Teknoloji sadece iletişim alanını değil, askeri alana kadar tıbbi ve bilimsel alanlar gibi en önemlilerini de etkilemiş, sıklıkla olağanüstü ve çığır açan değişikliklere ve keşiflere neden olmuştur. Bu yüzden teknolojinin hayatımızı büyük ölçüde basitleştirdiğini ve geliştirdiğini düşünüyorum, ancak bunun iyi mi yoksa kötü mü olduğunu söylemenin mümkün olmadığı fikrindeyim, çünkü bu değerlendirme onun kullanımına bağlıdır.
Teknolojik yenilikler, davranışları ve yaşam tarzlarını değiştiren günlük deneyimlerimize yayılmıştır. Birkaç yıl öncesine kadar, tren ya da metro ile seyahat eden birkaç kişinin bir gazete ya da dergiyi karıştırıp kitap okuduklarını gözlemleyebilirsiniz. Bugün nadir figürler haline geldiler. Akıllı telefonunu veya tabletini periyodik bir yayını okumaya, bilgi aramaya veya sosyal ağlara gitmeye zorlayan biriyle tanışmak çok daha kolay. Teknolojik araçlar ortadan kalkmadı, aksine önceki iletişim sistemlerini dönüştürerek birleştirdi. böylece gazete, dergi, kitap veya iletişim dijital bir farklılık getirdi. Ama sadece bu değil! Tatil veya restoran seçimi, seyahat rezervasyonu, mal veya hizmet satın alma, banka işlemleri ve çok daha fazlası internet üzerinden ve özel uygulamalarla gerçekleştirilir. Üstelik gerçek zamanlı olarak ve her yerden yapılabilir. Ağa bağlanamadığımızda, internet bağlantısı çok yavaş olduğunda veya wi-fi olmadığında tahrişin aşikâr hale geldiği noktaya kadar…
Teknoloji İle Engelleri Aşabilirsiniz?
Bilinçli bir şekilde kullanılırsa, elbette hayatın kontrolünü kaybetmeden ve abartmadan; günlük hayatta bize yardımcı olabilecek ya da uzuvlarını kaybetmiş kişilerin hayat kalitelerini yükseltmeleri için oluşturulan teknoloji iyi bir araç haline gelebilir.
Endüstriyel platformlar ve büyük donanım ve yazılım şirketleri
Devam eden teknolojik çalışmalar, büyük donanım ve yazılım şirketlerinin, platformların kullanımı yoluyla Endüstri 4,0’ın uygulanması için teknolojiler sunmaları için yeni bir yolun olduğunu gösterdi. Bunlar, Aibnb, Amazon, Google ve Facebook gibi ticari ve sosyal alanlarda iyi bilinenlere oldukça benziyor, ancak kendilerini teknoloji sağlamakla sınırlamıyorlar, ancak belirli müşteri problemlerine yönelik çalışmaları içeren imalat endüstrisi ile sürekli bir ilişki yaratıyorlar.
Optimal ürün ve hizmetlerin temini, büyük veri yönetimi, bulut bilişim, siber güvenlik, teknolojik güncellemeler ve platformun geniş ve çeşitlendirilmiş yapısının izin verdiği yeni teknolojilerin tedariki gibi hizmetlerin sunulmasıyla sürekli veri ve bilgi alışverişi gerekiyor.
Endüstriyel platformların doğal olarak ticari ve sosyal olanlardan bazı önemli farklılıkları vardır. Endüstriyel platformun ürün ve hizmetlerinin, sosyal ağlarda olduğu gibi anlık tepkiler veya memnuniyetle kabul edilmesi ve sürdürülebilir olmaması veya ticari veya kamu hizmeti platformlarında olduğu gibi hızlı satın alma ve değerlendirme sürelerinin keyfini çıkarması için bir sağlamlığa ihtiyacı vardır.
Bir platformun parçası haline gelen bir üretim şirketi, hem genel teknolojik yenilikler hem de ihtiyaçlarına özel olarak bir bütün olarak platformla birlikte geliştirmeye katıldığı için artık bireysel olarak inovasyonla ihtiyaç duymuyor. Teknolojik rekabet artık şirketler arasında değil, platformlar arasında gerçekleşecek gibi görünüyor.
Platform, esnekliği ve genişliği nedeniyle, yeniliklerin ortaya çıkma hızına daha az duyarlı olmalı ve daha önce tartışıldığı gibi projelerde eskimiş teknolojilerin kullanımından kaçınmalıdır.
Teknolojik danışmanlık firmaları
Platformların büyük şirketler tarafından geliştirilmesine rağmen, teknoloji danışmanlığı firmalarına büyük iş düşüyor. Gerçekte gelecekte; teknoloji danışmanlık şirketleri için çeşitli olası stratejiler açılıyor. Daha önce de bahsettiğimiz gibi, daha büyük şirketler kendi özel platformlarını oluşturabilir veya benzer üreticiler olarak büyük bir platforma girebilir ve belki de sonunda ortak olabilirler. Küçük şirketler için, işlerini istikrara kavuşturacak nişler bulma olasılığı devam ediyor.