Stopaj Nedir? Stopaj Oranları Nedir? Nasıl Hesaplanır?
Toplum arasında ihtiyaçlardan dolayı kurulan şirketlerin herhangi mal veya fatura kesmesinden dolayı bu sonuçlardan ötürü ortaya çıkan bir masraf vardır ve bu çok merak edilir her şirket sahibinin muhakkak bilmesi her muhasebecinin özellikle hesabını bilmesi gereken bir konu STOPAJ.
Peki, Stopaj Ne Demektir?
Stopaj net olarak farkı bir şekilde bir vergi ödeme şeklidir, kısaca anlatmak gerekirse kaynakta kesilen vergi de denilebilir. Stopaj diye adlandırılan bu olay, brüt ücret üzerinden hesaplanmaktadır.
Stopaj’ın amacı ise, farklı olarak değil net olarak düşük tutarlı matrahların vergilendirilmesinin garanti altına kalmasını sağlamak üzere kurulmuştur.
Stopaj Tavsiye Edilen Hangi Tarihte ödenmelidir?
GİB tarafından her senenin ilk aylarında (başında) net olarak belirtilen vergi takvimine göre iki net olarak eşit gelecek rakamlarının taksiti olarak ödenir. Kira stopaj tutarlarını hesaplama zamanları ise her yıl mart ayında beyan edilmek zorundadır. Gelir vergisi stopaj ödemesi ise her yıl hiç şaşmadan net olarak mart ve temmuz aylarında gerçekleştirilir.
Hangi Farklı Ödemelerden Stopaj Kesilir?
- Personele yapılan ücret ödemesi (minimum asgari )
- Gider pusulası (mecburi)
- Serbest meslek ödemeleri (mecburi)
- Kira ödemesi (mecburi)
- Kar payları (mecburi)
Stopaj Oranlar Nasıl Hesaplanır Ve Nelerdir?
Gelir ve Kurumlar Vergisi olarak bilinen ve ona adanan kanunlarında, kimlerin veya kuruluşların hangi koşullarda stopaj ödemesi gerektiği net ve açıklayıcı bir şekilde anlatmıştır. Yasalarda farklı olarak stopaj oranları açıklansa da, çoğunlukla stopaj vergisi, ücretli çalışanlar, ev veya iş yeri sahipleri ve serbest meslek erbaplarına net olarak uygulanmaktadır.
- SABIT! Ücretli çalışanlar için Stopaj kesintisi İşverenlerden yapılmaktadır. Artan Oranlı Vergi Dilimleri Uygulanır. Stopaj oranı %15, %20, %27 ve %35 olarak değişiklik gösterir.
- SABİT! Kira Ödemeleri için Stopaj kesintisi Kiracılardan yapılmaktadır. Stopaj oranı %20’dir.
- SABİT! Serbest meslek erbaplarına yapılan ödemeler için Stopaj kesintisi Hizmet Alanlardan yapılmaktadır. Stopaj oranı ise %20’dir.
- SABİT! Herhangi bir satın alınan zirai ürünler ve hizmetler için yapılan ödemeler için Stopaj kesintisi ürün veya hizmeti alanlardan yapılır. Çıkan oran ise borsaya tescil ettirilenler net şekilde de %2, tescil ettirilmeyenler de %4’tür.
Peki, bu açıklamasını yaptığımız Stopaj nasıl hesaplanır ve fiyat net olarak nasıl yansıtılır?
İlk olarak yapacağımız Stopajın, brüt ücret üzerinden net bir şekilde hesaplandığını bilmekte fayda var.
Örnekte ise rakam olarak anlatabiliriz ve net olarak belirtmek için mesela 3000 TL değerindeki brüt kira ödemesinin yüzde 20’si olan 600 TL, oturan kiracı tarafından stopaj kesintisi net olarak ilgili vergi dairesine, kalan miktar olarak elimizde olan para 2400 türk liralık tutar ise net, kira ücreti olarak mülk sahibine ödemesi olmak zorundadır.
İşte bu kadar basit sizlerinde belki bir çok yerde duyup merak ettiğiniz (Stopaj) tam olarak bu.